Čokoládový bezlepkový řez
3 vejce
1 smetana na šlehání
50 g čokolády na vaření
2 lžíce krupicového cukru
2 lžíce kakaa
1 lžíce medu
1 lžíce másla
cukrový meloun na zdobení
Do kastrolku nalijeme ¾ dávky šlehačky, přidáme čokoládu, máslo a med. Pozvolna zahřejeme a mícháme až se čokoláda rozpustí a všechny suroviny se spojí. Krém necháme při pokojové teplotě vystydnout a důkladně jej našleháme. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků a cukru ušleháme velmi tuhý sníh ( lesklý ). Do sněhu opatrně vmícháme žloutky a prosáté kakao. Hmotu rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 7 minut v troubě vyhřáté na 220o C. Po vyjmutí z trouby necháme vychladit. Plát nakrájíme na tři stejně velké obdélníky a střídavě prokládáme krémem a ušlehaným zbytkem šlehačky. Hotový moučník necháme dobře vychladit. Těsně před servírováním opláchneme cukrový meloun, rozpůlíme jej a vydlabeme semínka. Pomocí škrabky na zeleninu nakrájíme velice tenké plátky, které srolujeme do trubiček a ozdobíme jimi celou vrchní plochu dezertu.
Tak tohle byl základní recept, já dělala dvojtou dávku, na kulatý plech pekla po třetinách(abych měla 3 kulaté placky), pak naplnila krémem a šlehajdou a navrch ještě natřela ušlehanou šlehačku a ozdobila jahodama. Bylo to fakt moc dobré, byl by z toho i krásný narozeninový dort. |