Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Těhotenská průkazka

Autor: *admin* , 15.2.2010

Průkaz pro těhotné 1/2


Po prokázání těhotenství je vystavena těhotenská průkazka a každá mamina začne navštěvovat poradnu pro těhotné.


Průkazka je doklad, a proto by ji měla každá budoucí maminka nosit stále u sebe. Je srovnatelná s jakýmkoliv jiným dokladem (občanským průkazem, pasem...), navíc je snad i důležitější v tom, že je zde zaznamenáno maminčino těhotenství, její zdravotní stav a vše, co je důležité vědět pro případ, že by snad budoucí maminka sama nemohla komunikovat a přitom by byla nezbytná zdravotní pomoc.
Těhotenská průkazka samozřejmě slouží lékaři k zanesení všech důležitých údajů týkajících se těla budoucí maminy a jejího těhotenství, ale každá těhulka by se v ní měla také sama umět orientovat a znát alespoň základní údaje. Proto se v ní i vy naučíte číst...


První strana TP (těhotenské průkazky):
Tato strana je srozumitelná: jméno a příjmení, bydliště a rodná čísla obou rodičů nemusíme objasňovat. Do tabulky o předchozích porodech, potratech a interrupcích se zapisují údaje o všech těhotenstvích a krátce o jejich průběhu - např. 6.12.2000 hoch 3500 g, 50 cm, spontánní porod hlavičkou, VIII/1999 AB.SPONT. v 12.t.gr. (spontánní potrat ve 12.týdnu těhotenství). Do dolní tabulky se plánují návštěvy u lékaře v poradně pro těhotné.


Druhá strana TP:
Setkáte se v ní se spoustou cizích slov, kterým možná nerozumíte. Tedy:

Tabulka všeobecná anamnéza:
PRIMIPARA = žena, která bude poprvé rodit
HYPERTENZIVNÍ CHOROBA = vysoký krevní tlak
STERILITA = neplodnost
DIABETES = cukrovka
ANOMÁLIE DĚLOŽNÍ = vrozené odchylky tvaru dělohy


Tabulka předchozí těhotenství:
CERKLÁŽ = steh na děložním čípku - v průběhu těhotenství může dojít k předčasnému otevírání děložního čípku a nebezpečí předčasného porodu, či potratu. Z tohoto důvodu se děložní hrdlo ( děložní čípek) uzavře kruhovým stehem, který se asi měsíc před termínem porodu odstraní.
HYPOTROF = plod s výrazně nižší porodní váhou, než by měla odpovídat jeho stáří, většinou tyto narozené děti jsou normálně zralé a jsou i v termínu porozené, ale mají malou porodní váhu ( např. kolem 2000 - 2500g ).
PERINATÁLNĚ ZEMŘEL = novorozenec zemřel před porodem, při něm nebo těsně po porodu.
RH (ABO) PROTILÁTKY = protilátky, které se vytvořily v krvi matky proti krvinkám plodu.
GESTÓZA = onemocnění matky při těhotenství - zvláště v jeho 3.trimestru, doprovázené otoky (E - edémy), bílkovinou v moči (P - protein), vysokým krevním tlakem (H - hypertenze). Může být také označována jako preeklampsie.
OPER. POROD = porod ukončen operační technikou:


  • SECTIO CAESAREA - císařský řez
  • VEX - podtlakový zvon
  • FORCEPS - kleště


Tabulka nynější těhotenství:
KONTRAKCE = stahy děložní
HRDLO = čípek děložní (uzávěrový aparát dělohy)
ZOONÓZY = infekční onemocnění přenášená zvířaty
GLYKOSURIE = přítomnost cukru v moči
Hb v III. trimestru 9 g = snížená hodnota krevního barviva hemoglobinu
HYDRAMNION = množství plodové vody - oligohydramnion - malé množství plodové vody, polyhydramnion - velké množství plodové vody
NEPRAVIDELNÉ POLOHY = jiné uložení plodu než hlavičkou - KP - konec pánevní (zadečkem), příčka - příčná poloha plodu.


Třetí a čtvrtá strana TP:
PÁNEV - změření zevních pánevních rozměrů - může upozornit na velké odchylky od normy, maminky s úzkou pánví by možná nemohly normálně porodit dítě z důvodu nepoměru porodních cest a hlavičky děťátka - porod by se musel ukončit císařským řezem.
BWR - vyšetření krve na syfilis.
SKUPINA a Rh matky
PROTILÁTKY - pokud je Rh faktor matky negativní, musí se vyšetřit častěji během těhotenství protilátky ( viz 2.strana TP ), zda se jich nevytvořilo větší množství, což by ohrožovalo život plodu.
FENYLKETONURIE = vrozená odchylka látkové výměny. Ne vždy se tento test provádí, protože se sleduje už desetiletí u novorozenců, takže riziko, že by se mohlo objevit u těhotné ženy je minimální.


Dolní tabulka této dvoustrany je určena pro zápisy pravidelných kontrol v poradně: datum, týden těhotenství, váha těhotné, otoky, vyšetření moči na bílkovinu a cukr, změření tlaku krve, zaznamenání pohybů plodu a později srdečních ozev plodu(OP), výška děložního fundu = růst těhotenství od spony stydké k nejvýše uloženému bodu dělohy, poloha plodu - hlavičkou, koncem pánevním či jinak, vnitřní nález = gynekologické palpační vyšetření děložního čípku, kolposkopické a cytologické vyšetření se provádí v počátku těhotenství v zrcadlech k vyloučení rakoviny děložního čípku. Každý nález potvrdí lékař svým podpisem.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 419 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.