Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Římský hrnec

Já teto hrnec používám a masíčko je z něj mňamka a bez tuku.

Autor: Ivča/Sandra+Nikolas+Alexandra , 8.9.2005

Nepůjde však jen o zdravou výživu, ale v římském hrnci se také nic nespálí. Takže by měly zpozornět a kuchařinky, kterým vaření není koníčkem.


To, že nakupujeme očima platí také u nádobí. Tak se mohlo stát, že vaší pozornosti  unikne pekáč z neglazované keramiky jen proto, že na první pohled vypadá jako nepraktický a spíše na ozdobu než k užitku. Vzhledem totiž připomíná klasický květináč. To však není květináč, ale pekáč,  chcete-li, hrnec z neglazované keramiky, kterému se jinak říká římský. Svůj název si nevysloužil proto, že by k nám byl dovážený ze slunného jihu, nýbrž z důvodu o něco prozaičtějšího - sloužil totiž hospodyňkám už v dobách starého Říma a dlužno dodat, že dobře. Tvar jej předurčuje k pečení masa a materiál k netradiční a přitom zdraví i figuře prospěšné úpravě. Ta začíná tím, že se jak pekáč, tak i víko namočí asi na 20 minut do studené vody. Póry v hlíně ji nasáknou, a teprve potom do něj vložíte připravené maso. Připomenout v tomto okamžiku je potřeba, že trouba před pečením musí být studená. Kouzlo přípravy masa v římském hrnci totiž spočívá právě v pomalém zahřívání, a je na principu odpařování vody. Výhodou je,  že maso v římském hrnci se nikdy nepřipálí, je křehké, má vynikající chuť, a protože je můžete péci bez jediného gramu tuku, je mnohem zdravější než při pečení tradičním. Protože se uvnitř nádoby po celou dobu pečení udržuje i nízká teplota, uchovají se v pokrmu vitaminy i minerály. Chcete-li gratinovat, je to velice jednoduché, odklopte na posledních deset minut víko nádoby. Připravit se v něm dá opravdu cokoliv, ale specialitou římského hrnce jsou zvláště pokrmy na víně. V těch si ostatně libovali i staří Římané, ale také Egypťané a v posléze snad celý svět. 


Marie Kalinová


 


Pokud římský hrnec vlastníte a dosud nepoužíváte, či třeba jen uvažujete o jeho pořízení, nechte se inspirovat následujícími recepty:


Kuře s nádivkou na kysaném zelí


1 středně velké kuře, 1 rohlík z předešlého dne, 30 g tuku, 2 vejce, asi 50 ml bílého vína, oregano, 1 lžíce směsi koření na grilování, 2-3 stroužky česneku, 1 lžíce nadrobno nakrájené petrželky, 1 sáček kysaného zelí (500 g), 1 lžička pískového cukru, několik zrnek celého pepře a jalovce, sůl Římský hrnec i s pokličkou namočíme na 20 minut do studené vody. Očištěné, opláchnuté kuře spaříme uvnitř i na povrchu vroucí vodou a necháme je okapat. Rohlík nakrájíme na kostičky a pokapeme rozehřátým tukem. Vejce rozšleháme se solí a vínem, nalijeme na pečivo a necháme půl hodiny odležet. Potom doplníme kořením, oloupaným a rozsekaným česnekem, petrželkou a promícháme. Směsí naplníme kuře, otvor sepneme jehlami na závitky. Dno pekáče pokryjeme zelím, posypeme cukrem a kořením, vložíme kuře, osolíme a přikryjeme pokličkou. Pečeme 50 minut při 220 °C. Potom sejmeme pokličku a dopečeme dozlatova. Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovými plackami.


Nákyp z čočky, brambor a zeleniny


200 g velkozrnné čočky, saturejka, 400 g uvařených oloupaných brambor, 400 g očištěné zeleniny (karotka, brokolice, pórek), 1 středně velká cibule, 2 lžíce oleje, 50 g polohrubé mouky, 100 ml vývaru z bujónové kostky, asi 150 ml mléka, 1 lžíce oleje, kmín, rozmarýn, 1 lžíce směsi orientálního koření, 1-2 vejce, 100 g nahrubo nastrouhaného sýra, 1 lžíce nadrobno nakrájené petrželky Přebranou čočku propláchneme, zalijeme vodou a necháme hodinu nabobtnat. Potom ji se saturejkou uvaříme doměkka, vývar vydusíme a čočku osolíme.


Pekáč namočíme na 20 minut do studené vody. Brambory nakrájíme na plátky. Zeleninu opláchneme, překrojenou karotku vložíme do vroucí osolené vody a 5 minut ji povaříme, přidáme brokolici rozebranou na růžičky a pórek nakrájený na kolečka, 4 minuty povaříme, scedíme a přelijeme studenou vodou. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme v horkém oleji, zasypeme moukou, krátce osmahneme, rozšleháme s teplým vývarem, postupně přidáváme mléko a povaříme na hustou omáčku. Po prochladnutí do ní zašleháme vejce a promícháme se sýrem a petrželkou.


Pekáč vytřeme olejem, poklademe polovinou čočky, bramborami, nakrájenou karotkou, brokolicí a pórkem, osolíme a okořeníme, přidáme zbylou čočku a zalijeme omáčkou. Pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Podáváme s čerstvým zeleninovým salátem.


(Zdroj recepty: Kuchařka Ley Filipové Římský hrnec a další pomocníci v kuchyni, vydal Vyšehrad)


 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 3 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1799 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.