Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Koťátko: Návod k použití II.

Část II.: Krmení

Autor: Marti+Maty+Niki+Teri+Vojta , 28.12.2003

  • Čím kočku nejlépe krmit?

Rozhodně začněte tím, čím byla kočka krmená dosud, jinak riskujete kromě nechutenství také nebezpečný průjem. Později se můžete rozhodnout pro postupnou změnu.


Jsou různé možnosti. Můžete krmit výhradně čerstvou stravou nebo konzervami anebo to kombinovat. U nás dostávají kočičky konzervy a jednou denně nebo obden vařené maso s trochou zeleniny nebo přílohy. Starší koťata a dospělé kočky by měly mít aspoň 1-2x týdně syrové maso. Kromě toho mají stále k dispozici jinou misku s granulemi. Několikrát týdně si rády dají mlíčko (raději nízkotučné kvůli možnému průjmu). Některé kočky však kravské mléko nesnášejí. Koťatům můžete připravit ovesnou nebo dětskou kašičku. A samozřejmě musí mít stále čistou vodu.


Koťátka minimálně do půl roku, ale raději do 12 měsíců, mají mít buď čerstvou stravu nebo krmení určené pro koťata (kitten). Je výživnější, obvykle lépe stravitelné a obsahuje potřebné vitamíny; je bohužel o pár korun dražší než dospělácké (adult).


Konzervy a granule – raději vybírejte takové, které neobsahují umělá barviva a dochucovadla (obvykle totiž obsahují málo masa a samou soju), taky pozor na vedlejší rybí produkty a rybí moučku, třeba naše kočky po nich často zvracejí. Pozor, u kočičích konzerv neplatí, že vyšší cena=vyšší kvalita. Zato platí, že když si kočka zvykne na dražší dochucované (hlavně KiteKat, Friskies, Whiskas), už nebude chtít nedochucované konzervy (které jsou levnější a obvykle i kvalitnější).


Čerstvé maso – koťátkům raději vařené, syrové stačí 1-2x týdně. Vhodné druhy: vždy libové; může být hovězí, skopové, mražená drůbež, krůtí, ryby, sardinky, vařená vejce. Nikdy by vaše kočka neměla dostat uzeniny – párky, klobásy, salámy; jsou slané a kořeněné a mohou způsobit selhání ledvin! Také se šunkou opatrně. Kočky by neměly jíst vepřové; jednak je příliš tučné a navíc je zde riziko přenosu některých parazitů. Výhodně se dá kupovat mražené výsekové maso v některých zverimexech (např. hovězí zadní 1kg za 40-60kč, což je levnější než konzervy). Pozor, drůbež musí projít alespoň 2denním mrazem, raději se vyhýbejte chlazenému masu, může obsahovat zárodky toxoplasmozy (mrazem se ničí)!


Domácí příprava – maso stačí hodit do vroucí vody a povařit, můžeme přihodit i trochu mrkve či jiné zeleniny. Vařené maso pokrájíme na malé kousky nebo pomeleme, zeleninu rozmačkáme, můžeme přidat trochu těstovin, opražených ovesných vloček nebo kousek tvrdého rohlíku, zalijeme vývarem nebo lžičkou olivového oleje (na srst). Čím starší kočka, tím více hlídáme, aby se nepřejídala. Nesolit, nekořenit!


Kočky mohou dostat občas zbytky od lidského jídla, ale jen jako chuťovku. Určitě jim nedávejte knedlíky, chleba, ostrá jídla apod., chcete-li, aby vaše kočička zůstala zdravá a v dobré kondici.


Kočky nemají rády velké změny, proto zjistěte, co vaší kočičce dělá dobře a u toho zůstaňte jen s občasným zpestřením.





  • Jak krmit?

Kotě do půl roku alespoň 4x denně, později postupně snižovat na 2-3 dávky (ráno a večer, příp. v poledne). Pokud nejste přes den doma, měla by mít kočička přístup k sušeným granulím. Vždy musí mít čistou misku s dostatkem vody!


Krmení musí kočky dostávat vždy ve stejnou dobu. Jednak si na to rychle zvyknou a navíc tím předcházíte poruchám trávení a zbytečnému stresování kočky.


Co kočky nesnědí, je potřeba uchovávat v chladu, zbytky na misce se musí vyhodit.


Misky je třeba vymývat před každým krmením, vodu vyměňovat každý den nebo kdykoliv není zcela čistá. Kočičí bříško je na hygienu velmi háklivé.


Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 554 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.