Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Koťátko: Návod k použití III.

Část III.: Pelíšek a kočičí hygiena

Autor: Marti+Maty+Niki+Teri+Vojta , 28.12.2003

  • Kde bude spát?

Kočičky milují příjemné, měkké pelíšky na teplém, klidném a trochu vyvýšeném místě. Může to být třeba krabice od bot se starým ručníkem na stoličce vedle topení v kuchyni nebo koupený molitanový pelíšek na nízkém stolku v rohu obýváku či proutená boudička ve vaší ložnici. Dokonce se dají koupit celé kočičí „nábytkové sestavy“, které se skládají např. z chlupaté podložky, škrábacího kmínku, balkónku a boudičky. Každopádně počítejte s tím, že nejmilejší místo pro noční spánek vaší kočičky bude u vás v posteli. Bude vás mít ráda, a tak vás chce hlídat a cítit blízko sebe.




  • Co kočičí hygiena?

Velkou část práce udělá kočka za vás. Všimněte si, jak si pečlivě a soustředěně čistí kožíšek jazykem několikrát denně! Přesto ji potěší, když ji pravidelně budete pročesávat srst kartáčem nebo hřebenem. Raději mají umělohmotné, s kovovými se z nějakého důvodu perou. Na česání musíme kotě postupně zvykat, nejprve ho hladíme a občas projedeme kartáčem, později můžeme kartáčovat více. Krátkosrsté kočky stačí česat jednou týdně, dlouhosrstá plemena vyžadují poměrně složitou péči.


Drápky stříhat nemusíme, má-li kočka možnost si je brousit sama na škrabadle koupeném nebo vyrobeném doma: stačí k podložce nastojato připevnit neopracovaný kmínek stromu cca 30 cm vysoký anebo na dřevěnou desku pevně přibít kus starého koberce. Pokud byste chtěli drápky stříhat, nechte si to ukázat u veterináře.


Pokud máte jen jednu kočku, musíte jí pravidelně čistit uši vatičkou s dětským olejíčkem. Nesnažte se pronikat hluboko, čistí se jen tam, kam je vidět. Nepoužívejte vatičky na tyčince, mohli byste kočce ublížit.


Kdyby vaše kočka měla problémy se zuby, poproste veterináře, ať vám ukáže, jak je správně čistit.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 509 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.