Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Rodičovský příspěvek

Autor: Zdislava a kluci , 6.9.2006

Podmínka celodenní péče o dítě mladší 4 let (resp. 7 let) je považována za splněnou, pokud rodič na dobu své výdělečné činnosti zajistí dítěti péči jiné zletilé osoby. Podmínka celodenní péče je tedy splněna pokud o dítě pečuje jiná dospělá osoba, babička, teta atd.

Rodičovský příspěvek je dávka státní sociální podpory, která má umožnit rodiči, aby se celodenně věnoval péči o dítě. Na rozdíl od PPM, rodičovský příspěvek může pobírat jak matka tak otec dítěte, který z nich to bude závisí na jejich společném rozhodnutí. O tuto dávku je třeba písemně žádat. Nárok na dávku není vázán na účast v nemocenském pojištění ani na výši příjmu rodiny. Rodičovský příspěvek je vyplácen rodiči, který celodenně a řádně pečuje o dítě. Výše rodičovského příspěvku se neodvíjí od počtu dětí ani jejich věku a vyplácí se pouze jednou a pouze jednomu z rodičů.

Nárok na dávku není vázán na účast v nemocenském pojištění ani na výši příjmu rodiny.
Nárok na rodičovský příspěvek je vázán na tyto podmínky:
Rodič uplatňující nárok je hlášen k trvalému pobytu v ČR nebo k přechodnému pobytu cizinců a ode dne hlášení podle zákona o pobytu cizinců uplynulo 365 dní.
Poznámka: Trvalý pobyt dítěte a ostatních členů rodiny nemají na vznik nároku na rodičovský příspěvek vliv.
Rodič osobně celodenně a řádně pečuje alespoň o jedno dítě mladší 4 let nebo o dítě podle posouzení lékaře okresní správy sociálního zabezpečení dlouhodobě zdravotně postižené nebo dlouhodobě těžce zdravotně postižené mladší 7 let.
Rodič nemá nárok na dávky nemocenského pojištění, na hmotné zabezpečení uchazečů o zaměstnání nebo na příspěvek náležející občanům se změněnou pracovní schopností v době jejich pracovní rehabilitace.
Poznámka: Původní podmínka nároku na rodičovský příspěvek - výdělečná činnost nebo omezený příjem z výdělečné činnosti byla s účinností od 1.1.2004 zrušena. To znamená, že při nároku na výplatu rodičovského příspěvku může rodič výdělečnou činností zlepšovat sociální situaci rodiny, neboť jeho příjmy nebudou sledovány. Po dobu své výdělečné činnosti však musí rodič pobírající rodičovský příspěvek zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou.
Celodenní osobní péče
Smyslem rodičovského příspěvku je umožnit Vám celodenní osobní péči o dítě, z toho vyplývá omezení stanovené zákonem týkající se návštěvy dítěte v jeslích, mateřské škole nebo jiném zařízení pro děti předškolního věku. Od 1.1.2006 platí novela zákona o státní sociální podpoře která stanoví, že pokud chcete pobírat rodičovský příspěvek, smí Vaše dítě starší 3 let navštěvovat předškolní zařízení maximálně na 4 hodiny denně. Tato možnost však platí jen pro děti starší 3 let. Děti do tří let, jejichž rodiče chtějí pobírat rodičovský příspěvek, budou i nadále moci pobývat např. v jeslích maximálně pět dní v měsíci.
Příklad: Rodič pobírající rodičovský příspěvek ponechal dítě v péči mateřské školy v době od 27. října do 5. listopadu v péči mateřské školy na 6 hodin denně. V měsíci říjnu ani listopadu dítě žádné jiné podobné zařízení nenavštěvovalo. Vzhledem k tomu, že byla splněna podmínka návštěvy předškolního zařízení maximálně 5 dnů v kalendářním měsíci, má rodič dítěte nárok na rodičovský příspěvek v měsíci říjnu i listopadu.
Podmínka celodenní péče musí být splněna jen u dítěte, které zakládá nárok na dávku. Ostatní děti, o které pečujete, mohou předškolní zařízení navštěvovat neomezeně.
Příklad: Žena má dvě děti ve věku jednoho roku a tří let. O mladší dítě pečuje řádně a celodenně, starší dítě navštěvuje každodenně mateřskou školu. Žena má nárok na rodičovský příspěvek, protože celodenně pečuje o jednoroční dítě, které jí zakládá nárok na rodičovský příspěvek.

Podmínka celodenní péče a pracovní činnost rodiče
Podmínka celodenní péče o dítě mladší 4 let (resp. 7 let) je považována za splněnou, pokud rodič na dobu své výdělečné činnosti zajistí dítěti péči jiné zletilé osoby. Podmínka celodenní péče je tedy splněna pokud o dítě pečuje jiná dospělá osoba, babička, teta atd.
Příklad: Matka 3letého dítěte pracuje v pracovním poměru. V době zaměstnání se o dítě stará jeho starší sestra, které je 14 let. Matka nemá nárok na rodičovský příspěvek, protože nezajistila péči o dítě zletilou osobou.

Podmínka celodenní péče a studující rodič
Podmínku celodenní péče splňuje rodič připravující se soustavně na budoucí povolání, který na dobu svých studijních povinností zajistí dítěti péči jiné zletilé osoby (babička, teta atd.).

Celodenní péče o dítě dlouhodobě zdravotně postižené nebo dlouhodobě těžce zdravotně postižené
Podmínka celodenní péče o postižené dítě do 7 let věku je splněna, pokud dítě tráví v jeslích, mateřské škole, rehabilitačním a jiném zařízení maximálně 4 hodiny denně. Při překročení tohoto omezení ztrácíte nárok na rodičovský příspěvek. Nárok na poskytování rodičovského příspěvku zaniká také přiznáním nároku na příspěvěk při péči o blízkou nebo jinou osobu na základě zák. 100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení v platném znění.
Příklad: Matka pečující o dlouhodobě zdravotně postiženého 6letého syna, dochází každé dopoledne do zaměstnání. Syn navštěvuje každé dopoledne speciální rehabilitační zařízení. Protože syn tráví v zařízení pouze 4 hodiny denně, matka má nárok na rodičovský příspěvek.

Může otec dítěte pobírat rodičovský příspěvek?
Rodičovský příspěvek může čerpat rodič, který celodenně osobně pečuje o dítě mladší 4 let, resp. 7 let. Dávku může čerpat otec nebo matka dítěte, podle jejich vzájemné dohody. To znamená, že i otci musí zaměstnavatel poskytnout rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte. Nárok na rodičovský příspěvek však může uplatnit pouze jeden z rodičů. V případě, že se rodiče nedohodnou, který z nich bude o dítě celodenně pečovat, rozhodne úřad SSP viz. poznámka, kterému z rodičů příspěvek přizná.

Kde se o rodičovský příspěvek žádá?
O rodičovský příspěvek je třeba písemně požádat na kontaktním místě SSP - Úřadu práce, v Praze - na úřadu městské části.

Výše rodičovského příspěvku Od 1. ledna 2006 rodičovský příspěvek náleží ve výši 1,54 násobku částky životního minima na výživu a ostatní základní osobní potřeby rodiče. Výše rodičovského příspěvku činí 3696 korun měsíčně. Pokud je rodičem nezaopatřené dítě, je to částka 3896 korun.
Mateřská dovolená a rodičovská dovolená



(od Vivika)

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 317 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.