Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

NOČNí KOJENí VERSUS KLIDNÝ SPÁNEK 1.

Autor: Amazonka 4D , 31.12.2007
Cifka nám napsal(a): Jakožto jedna z nevyspaných a zoufalých maminek jsem se nedovolila a přepisuji letáček, který jsme dostali při předporodní přípravě. Přestože toho bylo o nočním kojení a spánku napsáno nejen tady mnoho, informace o chronické nespavosti, kterou může matka přivodit miminku jsou pro mě nové. Doufám, že pomůže a autorky se na mě nebudou zlobit.



Mezi 4.-.6. měsícem života dítěte se vyvinou spánkové cykly a noční spánek dítěte se podobá spánku dospělého člověka. Miminko se asi 8 -10krát za noc částečně probere, aby se pohnulo a zkontrolovalo, jestli je všechno v pořádku.
Za normálních okolností jen asi 2 z těchto probuzení jsou úplná a v při těchto probuzení pokud je to potřeba, můžete dítě nakojit bez toho, aniž byste způsobila problém. Pokud ho však nakojíte vícekrát, částečná probuzení budou nahrazena úplnými a zdravý noční spánek se rozbije. A důsledky? Unavená máma, mrzutý človíček a seriózní spánkový problém.


Ukazuje se, že příliš časté noční kojení od čtyř měsíců věku dítěte narušuje přirozené biologické rytmy v průběhu dne je naše teplota přirozeně vyšší, než v noci a vylučují se i jiné hormony. Přes den jsme zvyklí přijímat potravu pravidelně, ale v noci se žaludek neotvírá a tak ani nepocítíme hlad. Velký kalorický příjem v noci může zvýšit tělesnou teplotu a pozměnit přirozené vylučování hormonů, které nám pomáhají lépe spát a noční spánek získá některé charakteristiky denního zdřímnutí. A tak se stane, že se miminko úplně probere 8-10x za noc reálně hladové a pokaždé požaduje krátké kojení. V důsledku častého nočního kojení není přes den dostatečně hladové a proto kojení v noci opravdu potřebuje a tak vzniká bludný kruh.


Jaké chyby maminky dělají?
Uvědomte si, že miminko často vydává zvuky i pláče ze spaní a nemusí to nutně znamenat, že je hladové. Dejte mu možnost se zase do spánku ponořit a nechte ho pár minut plkat. Pokud je dítě nemocné, nebo mu rostou zuby, zkuste ho ukonejšit bez kojení.
Pokud je vašemu dítěti více, jak 8 měsíců a budí se 8x za noc, je nejvyšší čas s tím něco udělat. Některé děti se však budí pouze dvakrát za noc a není to nic závažného. V takovém případě záleží na mamince, aby se sama rozhodla. Pokud ji noční vstávání deprimuje a unavuje, může použít jednu z následujících technik.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 448 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.