Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

TT nejsou vždy přesné.

Těhotenský test provedený hned první den, kdy ženě vynechá menstruace, jí může nesprávně ukázat, že není v jiném stavu. Tento výsledek totiž zkresluje různý okamžik uhnízdění oplozeného vajíčka, tvrdí nejnovější americká studie.

Autor: Lenorka (Ondra 10.7.06) , 14.2.2004
Výzkumu se zúčastnilo 136 žen ve věku 21-42 let, které nedávno počaly. U devadesáti procent z nich došlo k uhnízdění embrya v první den vynechání periody, ale u zbývajících deseti procent zaznamenali vědci negativní výsledek testu na zjištění těhotenství, což naznačovalo pozdější sestup oplodněného vajíčka do dělohy.

V moči žen byla za pomoci velmi citlivých testů zjišťována zvýšená hladina hormonu HCG, která následuje po uhnízdění vajíčka v děloze a je známkou početí. Domácí těhotenské testy měří také hladinu HCG, ale jsou méně citlivé než vědecké metody.

Většina těhotenských testů na domácí použití odhalí početí tři až čtyři dny po uhnízdění vajíčka. Některé návody však uvádějí, že v případě negativního testu, žena pravděpodobně není těhotná.

"Toto nepodložené ujištění může mít vážné následky," tvrdí autor studie Allen Wilcox, který závěry své práce publikoval v odborném časopise Journal of the American Medical Association.

"Ženy s negativními výsledky testů by se tak nemusely chránit před působením toxických látek na pracovišti nebo před léky, které mohou poškodit vyvíjející se zárodek," vysvětluje vědec.

"Doba uhnízdění má svoji přirozenou variabilitu, která je šest až dvanáct dnů po ovulaci," řekl Wilcox. Do sedmi dnů po vynechání menstruace potvrdily výsledky testu, že k uhnízdění embrya došlo v 97 procentech případů.

"Přesný interval od nástupu předešlé menstruace k ovulaci a poté k prokazatelnosti těhotenství je v zásadě složité předpovědět," dodává vědec.
Zdroj: ČTK

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1089 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.