Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Ještě k těhotenským testům II.

pokračování

Autor: Týnka,Klárka 03/05,Ondra 04/07 , 21.4.2004
Čím se těhotenské testy liší?

Už zmíněnou citlivostí. Pro spotřebitele to vlastně znamená, jestli je možné test provést už 7. den po oplodnění nebo až 1. den po vynechání menstruace.
Cenou. Cenová relace je cca 30 až 200 Kč.
Dobou testování. Tj. jestli je k testování nutné použít ranní moč, nebo jestli můžete otestovat moč kdykoliv během dne.
Způsobem použití. Jedná se o pohodlnost provedení testu (testovací tyčinka, pásek, kapátko a miska, speciální sterilní nádobka, aj.)
Rychlostí. Tj. jak dlouho musíte počkat, než testování proběhne (minuta až 5 minut).

Závěrem malý přehled některých těhotenských testů:

7. den po oplodnění:

HCG = 29,90 Kč
Gravitest = 53,40 Kč

10. den po oplodnění:

After 10 = 101,30 Kč

jeden až dva dny před menstruací:

Unimark-proužek = 45,50 Kč

1. den po vynechání menstruace:

Clearblue = 188 Kč
Clearview = 89,40 Kč
Seratec Direct = 73,50 Kč
Quick Pack OneStep hCG = 70,70 Kč
Monotest O.K. = 58,10 Kč
Unimark-tyčinka = 110,90 Kč
Unimark-miska = 68 Kč
Axiom hCG = 33 Kč (český test, velmi citlivý-25)
----------------------------------------------------
Nevěřte testům, které slibují, že těhotenství odhalí už pátý den od početí.

Proč, to vysvětluje lékárnice Jana Luptáková. "Princip testu je založen na imunoanalitické detekci hormonů hCG. Jedná se o lidský choriový gonadotropin, který je produkován placentou po oplodnění. Tenhle hormon je vylučován močí a při normálním těhotenství je možno zjistit graviditu již desátý den po oplodnění vajíčka. Jeho hladina pak stoupá a přibližně 22. den dosahuje nejvyšší hladiny, kdy většina testů začíná působit."

ZA KOLIK

Těhotenské testy stojí 25 až 200 korun. Cena záleží na několika ukazatelích kromě jiného, je to citlivost testu, doba za kterou znáte výsledek a způsob provedení.

"Ty základní testy obsahují testovací desku a kapátka. Z nádobky, kde je vzorek moči se kapátkem vezme několik kapek a nakape se přímo do testovacího políčka. Pak jsou ty jednodušší, které obsahují testovací proužek, který se buďto drží přímo v proudu moče, přibližně 6 až 7 sekund nebo se tento proužek může namočit do nádobky se vzorkem moči, přibližně na 15 sekund."
U většiny testů je to tak, že pozitivní výsledek se dozvíte za méně než jednu minutu, na negativní můžete čekat až pětkrát déle.

DEJTE SI POZOR

Neplatí, že čím delší doba čekání na výsledek, tím je test lepší a přesnější. Nejdůležitějším ukazatelem je citlivost testu a právě na to byste se měli v lékárně ptát. "Čím vyšší citlivost toho testu, ale číslo musí být naopak nižší, je tam přibližně 10 mili-jednotek na mililitr až 50 mili-jednotek na mililitr. Čím je tato hodnota nižší, tím je větší citlivost testu.Tolik doktorka Jana Luptáková.

Gravitest

Vyšetření užívané ke zjištění těhotenství. Většina testů je založena na prokazování hCG (hormon produkovaný základem placenty asi od 10. dne po oplodnění) v moči. Starší testy používaly laboratorní zvířata, u nichž podání moči s tímto hormonem vyvolalo určité změny např. na vaječnících. Nověji se hCG prokazuje laboratorně imunologickými metodami z malého množství moči za krátkou dobu (u nejnovějších testů minuty). Testy prokazují těhotenství již v prvním měsíci a jsou spolehlivé.

Lidský (humánní) choriogonadotropin, hCG

Hormon obdobný LH vznikajícímu v hypofýze, který produkuje v průběhu těhotenství spolu s dalšími hormony placenta. Tvoří se již několik dnů po oplodnění budoucím základem placenty a vylučuje se močí. Na jeho prokázání je založena řada testů na stanovení těhotenství (Gravitest). Mimo těhotenství je v moči ve větší míře ještě u některých chorob (nemoci trofoblastu, mola nebo některé nádory pohlavních žláz, a to i u mužů).

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1946 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.