|
|
Kaše na měsíc (30 porcí) |
Z knihy Vaříme pro kojence od Dagmar von Cramm
|
|
Autor: schamka + krakeni , 16.2.2005 | |
| Lucije: 1kg libového hovězího (ale myslím, že se dá použít maso jaké vám vyhovuje) 1 lžička fenyklových semínek 1,5 kg brambor 3 kg mladé karotky Doba přípravy cca 2,5 hod V jedné porci přibližně: 594kJ/142kcal 1. Hovězí maso omyjeme a vložíme do tlakového hrnce společně s cca 0,5l vody. Přidáme fenyklová semínka, hrnec uzavřeme a postavíme na sporák. Maso vaříme 45 minut. Tlak. hrnec odstavíme z plotny a počkáme až se sníží tlak. 2. Mezitím omyjeme brambory a neloupané vložíme do hrnce, zalijeme vodou, aby byly těsně pod hladinou, přivedeme k varu a při mírné teplotě vaříme 35-40 minut. 3. Uvařené maso vyjmeme z vývaru a nakrájíme na asi 2cm kostičky. 4. Omytou a očištěnou mrkev oloupeme a nahrubo rozkrájíme. Polovinu mrkve vložíme do masového vývaru, hrnec uzavřeme a vaříme asi 6 minut. Vypustíme páru a mrkev pomocí sběračky vyjmeme. Stejným způsobem uvaříme i její druhou část. 5. V misce pomocí mixéru rozsekáme na kaši vždy trochu masa s velkou lžící bujónu. Pokud budeme dělat kaši v kompaktním kuchyňském robotu, nepřidáváme bujón, spíše později přimícháme. Naproti tomu do mixéru musíme přidat dostatek tekutiny. 6. Dosud horké brambory oloupeme a po částech prolisujeme lisem na brambory. Nedrtíme je pomocí elektrických přístrojů – kaše by byla mazlavá. 7. Nadýchanou bramborovou kaši smícháme se směsí masa a mrkve. 8. Kaši rozvážíme na porce od 190 do 220g (podle věku a chuti dítěte o něco víc či míň) do mrazicích sáčků (nebo skleniček, kelímků od jogurtů…) 9. Zamrazíme v mrazničce. Trvanlivost je až 2 měsíce. |
|
Zobrazeno doposud 1170 x.
|
|