Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

SVÍČKOVÁ

Autor: Mmiky (Kačka6/02,Zuzi6/07) , 1.2.2006

Den první:


Maso prošpikujeme, důkladně osolíme. Nastrouháme 2 mrkve, 1 petržel, ½ celeru a 1 velkou cibuli. Do hrnce dáme na dno promíchanou zeleninu, maso a zasypeme zbytkem zeleniny. Do ½ l vody dáme asi 1 cm octa (do klasického půllitru na pivo) a nalijeme na maso. Přidáme 8 pepřů, 4 nová koření, 2 bobkové listy. Maso musí být pod nálevem. Necháme v chladu odležet.


 


Den druhý:


Do tlakového hrnce dáme uvařit do měkka, maso vyjmeme a s trochou vývaru a lžící sádla můžeme dát opéct do trouby. Vývar slejeme a vybereme ze zeleniny koření. Do hrnce dáme sádlo a usmažíme zeleninu. Do mixeru dáme osmaženou zeleninu, trochu vývaru a 4 lžíce hladké mouky (většinou mám vývaru víc, takže přidávám ještě trochu mouky), 1 šlehačku a rozmixujeme. Dáme povařit a doplníme zbylým vývarem. POZOR NA MASO V TROUBĚ (ale nemusí se opékat, stačí nakrájet a prohřát v omáčce).


 


Tak to je recept od mé tchýně. Doslova opsaný… tu poznámku pozor na maso v troubě neberte osobně, to mi připsala tchýně neb ví, že kolikrát odběhnu za Kačkou a jsem schopná na troubu zapomenout…


 


Moje poznámky… :


MASO: kupuju klasické hovězí zadní a je důležité ho prošpikovat, ale už jsem zjistila, že když zapomenu, tak to prošpikuju až druhý den a taky to bylo dobré :-)


OCET:  já dávám o malinko víc, neb dosladit to jde snadno, ale ocet do hotové omáčky se bojím – hodně záleží na množství masa. To samé to koření, vždy dám o pár kuliček pepře a nového koření víc…


SÁDLO: opravdu doporučuju zeleninu osmažit, ale opravdu na sádle. Už jsem se několikrát přesvědčila, že sádlo ničím nenahradím…


ŠLEHAČKU: používám Smetanu na šlehání z Mlékárny Kunín tu s tukem 31%.


Kdyby se Vám náhodou v omáčce udělali pucky, tak se to jednoduše znovu přemixuje a je to :-)


 


Dělám většinou mezi půl kilem a třičtvrtě kilem masa. Když se Vám bude zdát masa víc, nebo třeba nebude ponořené do nálevu, tak klidně přidejte ještě vodu s octem a kořením, ale vždy ve stejném poměru.


 


Jo ještě knedlíky :-) Nevím, jestli děláte domácí nebo z pytlíku nebo kupované, ale já dělám tyto: naše zhýčkaná Kačenka už se nad knedlíkama z pytlíku ušklíbá, ale tohle netrvá zas o tolik dýl, jen to musí kynout, ale přitom se dá zvládnout spousta jiných věcí…


 


KYNUTÉ (HOUSKOVÉ) KNEDLÍKY:


500 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl, cca ¼ l mléka, 1 rohlík na kostičky. Kvásek z mléka, trochu cukru a necelá půlka droždí. Udělám kvásek, nechám ho tak 10 minut a pak naliju do mouky se solí, vajíčkem a rohlíkem. Prodělám a dám k topení vykynout.


 


Pokud to máme na víc jak jeden den nebo přijde náhodou můj bratr, tak dělám minimálně z 1 a ½ dávky, neb jen Kačka má jednu porci cca 4 knedlíky… o bratrových 14 ani nemluvím.


 


Holky, doufám, že budete minimálně tak úspěšné jako já :-)  Není to sice nic extra dietního, ale já jí zbožňuju, a to natolik, že jsem se jí naučila vařit. A jestli se odhodláte na to vrhnout, tak mi pak prosím dejte vědět, jak se povedlo a jak chutnala :-)


ahoj Mmiky

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 539 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.