Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Epidural

Prevzato z diskuze

Autor: Carnae, Simon 04, Nela 06 , 11.5.2004
Porovnání porodní analgezie se svodnou anestezií pro operace

Srovnáváme-li anestezii k operaci a analgezii pro porod:
- rozdíl vyplyne z rozdílu názvu: analgezie -zbavení bolesti, anestezie - zbavení všeho čití (zjednodušeně)

Technické provedení je vlastně stejné - do mezery mezi obratle se zavede speciální jehla, kterou se pronikne buďto do subarachnoidálního prostoru -tedy do mozkomíšního moku (tahle jehla je vlasově tenká -asi 0,3-0,4 mm silná), nebo se jehla zastaví o pár milimetrů mělčeji, vně obalů, v tzv epidurálním prostoru užévá se silnější jehla, kolem 1,4mm. Do obou těchto prostorů je možno lék podat jen jehlou jednorázově, nebo zavést hadičku, lék podávat opakovaně a tak jeho účinek prodlužovat "neomezeně" dlouho.
Podávají se léky ze skupiny místních anestetik, které dokážou omezit vedení bolesti po nervech. Mohou se podat koncentrované, které bolest zadrží tak, že je možno i řezat, operovat a to vše bez bolesti - ale v této síle omezí anestetika i vedení po tzv motorických nervových vláknech která ovládají svaly, takže dočasně "ochrnou" nohy - ovšem to obvykle při operacích nevadí (dělají se takhle operace kýly, močového měchýře, prostaty, umělých kloubů, zlámaných nohou atd ).
Porodní analgezie naopak představuje situaci, kdy chceme od bolesti ulevit, zároveň je pro nás ale velice důležité zachovat rodičce možnost pohybu, chození, tlačení atd. Musíme tedy vyladit znecitlivění tak, abychom co nejvíc ubrali bolesti (tedy vedení po vláknech která vedou bolest) a zároveň co nejméně ovlivnili vedení po vláknech která ovlivňují svaly. Použijeme tedy zředěné roztoky anestetik, s přídavkem opiátů. A obvykle to slušně funguje, rodičky chodí, vnímají kontrakce (ale jako tlak v břiše, ne jako bolest, která je ohne vejpůl).

Toto srovnání je jistě zjednodušené, ale myslím že vcelku odpovídá.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 246 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.