Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Poznámka k technice provedení porodní analgezie

Z diskuze

Autor: Carnae, Simon 04, Nela 06 , 11.5.2004
Poznámka k technice provedení porodní analgezie

Jestli snesete delší rozklad, pokusím se tu popsat techniku provedení porodní analgezie.
Principem je podání směsi místního anestetika a opiátu, která má za úkol zmírnit vnímání bolesti z míst, kde při porodu vzniká. Dosahuje toho ovlivněním vedení bolesti po nervových svazcích. Má-li být porodní analgezie jak se patří, musí poskytnout rodičce kvalitní úlevu a přitom neovlivnit nepříznivě dítě při příchodu na svět a neovlivnit nepříznivě celkový průběh porodu. Znamená to nepodat mnoho ani místního anestetika ani opiátu. Toho je možné dosáhnout, pokud se léky podají velmi blízko nervovým svazkům které vedou bolest z oblastí dotčených porodem.

Nervy vedoucí bolest z oblasti břicha, hráze atd se spojují do několika svazků, které vstupují do pateře v oblasti křížové a bederní vstupují mezi obratli do pateře, do kostěného pateřního kanálu, kde leží krátký úsek (asi 1 cm)- toto je epidurální prostor, pak vstoupí skrz blanku jíž se říká tvrdá plena do vaku vyplněného tekutinou (mozkomíšním mokem) - toto je subarachnoidální prostor, kde plavou jako stále se zesilující svazek (říká se mu cauda equina neboli koňský ocas), míří vzhůru a vstupují do míchy, kudy pak vedou bolest dál do mozku. Mícha začíná u dospělých až na dolním okraji hrudníku, v bederní oblasti kde se při porodní analgezii pracuje není mícha přítomna - nelze tedy do ní ani píchnout ( jde o jednu z pověr spojených s anesteziologickými technikami na pateři - že se píchá do míchy).

K porodní analgezii lze využít podání léků buď jen do epidurálního prostoru, nebo jen do subarachnoidálního prostoru nebo v kombinaci do obou prostorů. Přednosti a nedostatky jednotlivých technik asi přesahují prostor tohoto příspěvku, který by se stal asi ještě hůře přehledným než je :-)). Pokud nicméně bude zájem, pokusím se je přiblížit .

Bolesti hlavy vzniklé v souvislosti s porodní analgezií pocházejí z propíchnutí té blanky o které jsem psal výše, tvrdé pleny. Otvorem který vznikne unikne mozkomíšní mok - někdy víc někdy méně. Pokud ho unikne moc, tak někde chybí a to hlavně v lebce, kde je v mozkomíšním moku jako v bazénku uložen mozek . Když mok uteče, mozek "poklesne" na závěsném aparátu a tahem za tyto vazivové závěsy na nichž mozek visí, vzniká bolest hlavy. Dá se řešit, není to nic nepřekonatelného. Srovnání s lumbální punkcí, kdy se odebírá mok z důvody diagnostiky onemocnění: obvykle se má za to, že velikost bolestí hlavy souvisí do určité míry s tloušťkou použité jehly - má to něco do sebe, čím větší díra, tím víc moku uteče. Jehla použitá při lumbálce (třeba na neurologii ) mívá kolem 1 mm, jehla s níž se pracuje v epidurálním prostoru ( a propíchnutí tvrdé pleny je tedy nedopatřením) - mívá 1,4-1,6 mm, jehla s níž se podávají léky do subarach. prostoru mívá asi 0,35 mm.
Pro úplnost je třeba řící, že bolestmi hlavy jsou v období kolem porodu postiženy v dost velké míře i rodičky bez porodní analgezie - je tam dost důvodů - stres, nedostatek tekutin, přesuny tekutin z důvodů hormonálních, velká fyzická námaha atd- takže ne každá bolest hlavy připorodu s porodní analgezií musí být KVŮLI porodní analgezii - ale to se vyšetří a řeší individuálně.

Zdravím trpělivé co dočetli/y až sem a přeju aby vše šlo tak hladce aby porodní analgezii nepotřebovaly, pokud však ji potřebovat budou - je to vynikající nástroj ( živím se tím - mimo jiné - už asi 7 let a stále mi to dělá radost)

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 241 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.