Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

(prohlížení deníku * KOJENÍ) Předcházející článek>>

Uchovávání MM

Autor: Sandromeda+Nelinka 5.11.04 , 27.1.2005

V čem mléko uchovávat
- pevné nádoby - skleněné nebo umělohmotné, mléko chrání nejlépe, musejí být opatřeny dobře těsnícím víčkem, před upotřebením je nutné nádobky vyvařit a nechat na vzduchu oschnout, nahoře nechte přes jeden centimetr volného místa, aby mléko mohlo mrazením zvětšit objem
- plastikové sáčky - praktické a v mrazničce zabírají méně místa, dají se upevnit k odsávačce, před uzavřením ze sáčku vytlačte vzduch a nezapomeňte nechat 1 až 2 cm volné na větší objem zmrazeného mléka
 
Ke dříve zmrazenému mléku můžete přidat čerstvé, pokud je ho  méně než zmrazeného. Než ale čerstvé mléko přilijete ke zmrazenému, dejte ho na půl hodiny vychladnout do lednice.
Nezapomeňte každé „balení“ označit datem, kdy bylo mléko odstříkáno.
 


Jak dlouho mateřské mléko uchovávat
Doba, po kterou je možné mléko uchovávat, záleží na teplotě, za jaké je uskladněno. Řiďte se podle údajů v následujícím přehledu:


Při pokojové teplotě      19-22°C           10 hodin
V chladničce              0-4°C             8 dní
V mrazicí přihrádce       teplota se mění   2 týdny
V mrazáku v lednici       teplota se mění   3-4 měsíce
V samostatné mrazničce    -19°C             min. 6 měsíců
 
Rozmrazené mateřské mléko je možno nechat v chladničce až 24 hodin. Jednou rozmrazené mléko se však již nesmí znovu zmrazit.



Používání uskladněného mléka
Mateřské mléko se při uchovávání může rozdělit na vodovější  a smetanovitou vrstvu. To je normální. Dříve, než ho dítěti podáte, nádobkou jemně zatřepejte, aby se vrstvy spojily.
 
Zmrazené mléko: Nádobku nebo sáček dejte pod chladnou tekoucí vodu. Postupně teplotu vody zvyšujte, aby se mléko zahřálo na požadovanou teplotu. Můžete také sáček nebo skleničku či kelímek ponořit do hrnce s předem ohřátou vodou. Pokud je potřeba vodu přihřát, mléko nejprve vyjměte ven. Samotné mléko se nesmí zahřívat přímo na kamnech.


Chlazené mléko: Mléko po několik minut ohřívejte pod teplou tekoucí vodou. Můžete také nádobu s mlékem ponořit do hrnce s předem ohřátou vodou. Mléko ale neohřívejte přímo na kamnech.
Na ohřívání mateřského mléka nepoužívejte mikrovlnnou troubu. Když se mléko zahřeje příliš, ztratí mnoho svých užitečných vlastností. Mléko pro miminka obecně by se nemělo ohřívat v mikrovlnné troubě. Tyto přístroje totiž nezahřívají tekutiny rovnoměrně a v nádobě by mohla vzniknout vařící, pro miminka nebezpečná místa.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 553 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.