|
|
Lasaně |
|
Autor: Irenn, Natan04, Miriam08 , 20.3.2005 | |
| Lasaně
Lasaně se žampiony 2 stroužky česneku 6 rajčat (jednodušší je použít 400g rajčat v konzervě) 2 lžíce oliv. oleje 2 lžíce celozrnné mouky 2 lžíce rajčatového protlaku sůl, pepř 200 g žampionů 2 cukety tymián, bazalka nebo dobromysl 12 lasaňových plátků (nepředvařených) 125 g strouhané goudy
Česnek posekáme, rajčata rozmixujeme (ty z konzervy jenom rozmačkám). Na 1 lžíci oleje opečeme česnek, poprášíme 1 lžící mouky a osmahneme. Vmícháme protlak a rajčata, osolíme a opepříme. Cibuli nadrobno nakrájíme, zesklovatíme na 1 lžíci oleje, žampiony nakrájíme na plátky, cukety nastrouháme, přidáme k cibuli a opékáme asi 5 min. Omáčku zahustíme 1 lžící mouky, osolíme, opepříme a ochutíme bylinkami. Troubu předehřejeme na 180 stupňů, do formy vrstvíme lasaňové plátky, zeleninu a omáčku, posypeme sýrem a pečeme 30 – 40 minut.
Špenátové lasaně se sýrovou omáčkou 1 kg zmrazeného špenátu 1 cibule 2 stroužky česneku 1 lžíce másla nebo oleje 200 g smetanového čerstvého sýra 150 g zakysané smetany sůl, pepř, muškátový oříšek 250 g lasaňových plátků (nepředvařených) 150 g strouhaného ementálu
Cibuli a česnek najemno posekáme a zesklovatíme na másle nebo oleji, přidáme špenát a dusíme. Troubu předehřejeme na 200°C, na omáčku rozpustíme za stálého míchání čerstvý sýr a zakysanou smetanu, osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem. Do vymazané formy střídavě klademe vrstvy sýrové omáčky, lasaní a špenátu, poslední vrstva musí být sýrová omáčka. Posypeme strouhaným ementálem, pečeme cca 45 minut.
Lasaně se špenátem, sýrem a rajčaty 300 g mraženého špenátu 3 lžíce olivového oleje sůl, pepř 1 stroužek česneku 850 ml rajčat v konzervě ½ lžičky sušeného tymiánu 250 g ricotty nebo netučného tvarohu 100 g parmazánu 250 g lasaňových plátků 4 lžíce bazalkových listů (nebo sušená)
Špenát rozmrazíme a krátce prohřejeme na 1 lžíci oliv. oleje, osolíme, opepříme. Česnek posekáme, rajčata uvedeme do varu s česnekem a tymiánem. Vaříme asi 20 min. na mírném ohni. Ricottu smícháme se 60 g parmezánu, osolíme a opepříme. Troubu předehřejeme na 200°C, zapékací formu vymastíme a vrstvíme špenát, lasaně, ricottu, bazalku a rajčatovou omáčku, zopakujeme vrstvy, uzavřeme ricottou a zbylým parmezánem. Pečeme přikryté 20 min. a pak odkryté dalších 15 – 20.
Recept na lasaně s lilkem nemůžu najít, ale prostě bych ty lilky nakrájela na kolečka, osmahla a prokládala lasaně, lilky, rajčatovou omáčku a posypala sýrem…
|
|
Zobrazeno doposud 1142 x.
|
|