Sýrové fondue po česku
20 dkg blaťáckého zlata
20 dkg primátora
2 dcl bílého vína
2 lžičky škrobu
česnek
Příloha:
čerstvé francouzské křupavé bagety (u nás je mají v Julius Mainlu)
vařená brokolice
černé olivy
rajčata
Ohřejeme bílé víno, přidáme rozmačkaný česnek.
Nesolíme (sýr je slaný dost).
Necháme rozpustit sýry.
V trošce vína rozpustíme škrob, přidáme a rychle mícháme do zhomogenizování.
Napichujeme přílohy (nakrájenou bagetu, brokolici, olivy, nakrájená rajčata), omočíme v sýrové směsi, jíme.
Dle chuti možno další přílohy (např. syrové barevné papriky, okurky, nakládané cibulky, vařený květák…..).
Varianta: Přímo do sýrové směsi je možno přidat nasekaná rajčata nebo žampiony apod.
Pozn. Při kojení používám od 4.měsíce k vaření i menší množství česneku.
|