Polévka z řepy
menší červená řepa
kousek hlávkového zelí
pár brambor
kysaná smetana (nebo jogurt)
Červenou řepu oloupeme a uvaříme do měkka. Zhruba polovinu řepy pokrájíma nadrobno a uchováme do polévky z druhé poloviny můžeme udělat salát. Do vody ve které jsme vařili řepu dáme povařit zelí a brambory. Přidáme trochu olivového oleje a na závěr i uvařenou řepu. Podáváme s kopečkem jogurtu na talíři.
Pro dospělé: Přidáme kostku zeleninového nebo hovězího bujónu, event. dosolíme. Jogurt nahradíme kyselou smetanou. Výborné s čerstvým chlebem.
Polévka ze zelí
půl hlávky menšího zelí
několik brambor
smetana
vejce (nebo jenom žloutek)
kmín
Do vody dáme vařit nakrájené zelí a kmín a vaříme opravdu úplně do měkka, pak přidáme brambory na kostičky. (Varianta: Pokud máme můžeme přidat i houby.) Nakonec vlijeme smetanu, ve které jsme rozkvrdlali trochu hladké mouky a rozšlehané vejce.
Pro dospělé: Přidáme kostku hovězího vývaru, event. polévku ještě vylepšíme osmaženou klobásou. |