Rychlá buchta do dortové formy
Těsto: 3 vejce
3 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
3 vrchovaté lžíce moučkového cukru
½ prášku do pečiva
2-3 lžíce vody
Náplň: 1 tvaroh
Trochu cukru (podle chuti), může být i vanilkový
Smetana nebo kysaná smetana nebo jogurt (prostě něco na rozdělání)
Poleva: ½ l džusu (pomerančový, grepový, jablečný – k tomu mohou být i kousky jablek)
1 vanilkový pudink
trochu cukru
Bílky z vajec ušleháme do tuha. Žloutky utřeme s vodou a moučkovým cukrem, do mísy přidáme ušlehané bílky, zasypeme je moukou s práškem do pečiva a promícháme. Těsto vlijeme do formy vymazané a vysypané moukou. Pečeme ve střední troubě 25 – 35 min.
Piškot necháme zchladnout. Rozděláme tvaroh a namažeme na piškot. Uvaříme džus s vanilkovým pudinkem a trochou cukru. Necháme zchladnout, občas mícháme. Ještě neztuhlý pudink, ale ne úplně vroucí nalijeme na tvaroh. Dáme hned do ledničky ztuhnout. Lepší je to celé nechat proležet do druhého dne.
Knedlíky půl bramborové, půl houskové
3 nebo 4 vařené brambory (střední velikost)
3 nebo 4 housky nebo rohlíky (na 3 brambory 3 housky, na 4 bram. 4 housky)
1 hrnek mléka
1 hrnek hrubé mouky
1 vejce
sůl
Brambory nastrouháme, housky nakrájíme na kostičky a všechny suroviny v jedné míse zpracujeme na těsto. (Já to dělám šlehačem s metlami na kynuté těsto.) Necháme odpočinout v chladu. Ideálně ½ hod, ale mám vyzkoušeno i 10 min a nic se nestane J. Utvoříme šišky, trochu větší než bramborové, mně většinou vyjdou 3. Vaříme v osolené vodě 25 min.
Rychlá dobrá zelňačka
½ sáčku kysaného zelí
1-2 brambory
1 cibule
1-2 lžičky sladké papriky
sušené houby (ale jde to i bez nich)
smetana nebo kysaná smetana (ale taky nemusí nutně být)
kmín, nové koření, bobkový list, sůl
trochu hladké mouky
Do hrnce dáme vařit zelí, přidáme kmín (nešetříme) a já tam dávám vyvařit koření do čajového vajíčka. Cca po ½ hod přidáme na kostičky nakrájené brambory, event. houby a dál vaříme. Na pánvi osmahneme na tuku cibulku, zasypeme moukou a paprikou. Prostě uděláme takovou cibulovou jíšku s paprikou J. Jakmile jsou brambory měkké, přidáme jíšku do polévky a vaříme společně asi 15 min. Nakonec můžeme zjemnit přidáním smetany nebo kysané smetany. |