Ingredience: Co budete potřebovat: 1/2 balíčku těstovin (vřetena, mašličky apod.) 1 balíček špenátu trochu másla trochu hladké mouky mléko měkké sýry (např. Apetito, Maratonec - ne nízkotučné!) sůl, pepř (lépe bílý), muškátový květ cibule česnek cca 15 dkg cihly nebo jiného tvrdého sýra (spíše dle chuti) strouhanka na vysypání
Příprava: Nejprve si připravíme těstoviny běžným způsobem, aby byly al-dente (na skus - tužší) a necháme okapat.
Na pánvi necháme zesklovatět na jemno pokrájenou cibuli, přidáme špenát a chvíli podusíme, poté přidáme dle chuti sůl, pepř, utřený česnek, event. pro zhoustnutí vejce (není třeba!). A dáme stranou.
Pak si v hrnci rozpustíme máslo a přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Po té do jíšky postupně přiléváme mléko - po troškách a pořádně šleháme metličkou, aby se neudělaly hrudky a přiléváme mléko do té doby, aby byla omáčka středně hustá. (Po dalším vaření a přidání sýrů ještě zhoustne!!!) V této omáčce rozpustíme několik trojúhelníčků sýra - dle chuti (stačí 3). Když se rozpustí, přidáme na špičku nože muškátový květ, trošičku pepře a v případě potřeby sůl a necháme ještě chvíli provařit. Omáčka by měla být ve finále hustá!
Když máme všechny ingredience připravené vymažeme zapékací misku máslem nebo jiným tukem a vysypeme strouhankou. Po té smícháme těstoviny s omáčkou a polovinu jich dáme do zapékací misky. Na ně dáme všechen špenát a na něj zbytek těstovin. Na vrch vše posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a dáme do trouby zapéct dokud se sýr nerozpustí a lehce zezlátne.
Dobrou chuť |