|
|
Arménský medovník |
|
Autor: Eowyn+děti , 13.6.2005 | |
| Potřebujeme:
350g másla
hladkou mouku
40dkg cukru - lepší je krupice
vanilkový cukr
jedlou sodu
mleté vlašské ořechy
4 vejce
med
Slazená Tatra (salko) 400ml konzerva
Na těsto:
100g másla
cukr 20dkg
2 lžíce medu
4 vejce
jedlá soda – 2lžičky
hladká mouka – asi 35-40dkg (1/2kg je moc)
na krém:
250g másla
20dkg cukru
konzervu Salka
vanilkový cukr
Krém postup:
1. Konzervu s kond. mlékem postavíme do hrnce s vodou a vaříme 1hod, pak konzervu otočíme a vaříme ještě 1hodinu. Mléko v ní zkaramelizuje. Před otevřením necháme trochu zchladnout
2. ručním mixerem rozšleháme metlami 250g másla
3. přidáme 20dkg cukru, vanilk. cukr, a celé zkaramelizované kond.mléko
4. po promísení všech ingrediencí strčíme na 10min do mrazáku nebo na dýl do lednice, aby krém pořádně stuhnul
Těsto postup:
1. připravíme si 4 vejce, do nichž vmícháme 2 lžičky jedlé sody
2. ve vodní lázni rozehřejeme 100g másla, přidáme 2 lžíce medu a pořád mícháme metličkou
3. přidáme vejce se sodou a pořád mícháme do běla, pak odstavíme a ještě 10-15minut mícháme odstavené – nesmí se udělat hrudky
4. přisypeme 20dkg cukru a mouku – já dala 1/2kg podle receptu a je to moc, placky byly docela tuhé, takže zkuste tak 40dkg
5. vypracujeme těsto
6. rozdělíme na 4 díly a každý zvlášť vyválíme do obdélníku a na pečícím papíře POTŘENÉM MÁSLEM (jako když se vymazává pekáč na buchty) upečeme v troubě. Měla jsem nastaveno 180°C a každá placka je hotová za 2 MINUTY !!!!!!
7. necháme zchladnout
NAKONEC:
Po upečení placku sundáme z papíru, pomažeme krémem, posypeme trochu mletými vlašskými ořechy a zase placku, krém, ořechy….. Vrchní placku zatím nemažeme, protože musíme celý medovník okrojit velikým nožem do krásného obdélníku. Pak pomažeme krémem a posypeme ořechy i vrchní placku a ještě posypeme drobenkou, kterou získáme z odkrojku, který rozdrtíme válečkem. Necháme uležet do druhého dne v chladu.
HOTOVO DOBROU CHUŤ
|
|
Zobrazeno doposud 429 x.
|
|