Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Pořizujeme výbavu aneb vše, co potřebujete vy i vaše děťátko, než přijde na svět - I.

Autor: Denyna , 24.7.2005
Narození dítěte je nepochybně jedním z nejkrásnějších okamžiků života. Moment, kdy se z partnerů stává rodina je nezapomenutelným zázrakem. Avšak příchodu miminka na svět předchází vždy důkladné přípravy. Protože nastávající maminky očekávající narození prvního děťátka často při vstupu do prodejny s dětskými potřebami propadnou panice z nepřeberné nabídky všech možných i nemožných součástí dětské výbavičky, nabízíme vám přehled toho nejdůležitějšího do začátků, ale i potřeb, které využijete vy sama v porodnici, i po návratu domů.
Možná jste nadšeně běžela koupit první dupačky vzápětí poté, co vám těhotenský test potvrdil onu radostnou novinu. Některé nastávající maminky naopak nechávají pořizování výbavičky až na poslední chvíli, kdy existuje pouze malá pravděpodobnost, že by nějaká nepříjemná událost mohla těhotenství přerušit. Kdy tedy začít s nákupy, jak se orientovat v nabídce a co je opravdu důležité?
Jedním z klíčových faktorů rozhodujících o složení výbavičky pro vaše miminko je roční období, ve kterém se má dítě narodit. Pokud termín porodu vychází na podzim nebo zimu, je třeba tomu přizpůsobit jak oblečení, tak například i výběr kočárku. Výbavu byste měla pořizovat ve chvíli, kdy těhotenství již poněkud pokročilo, ale ještě vás příliš neomezuje v pohybu a aktivitě. Je totiž třeba být připravena na to, že některé děti se hlásí na svět trochu dříve (předčasný porod). Proto je lepší mít asi okolo sedmého měsíce těhotenství výbavu kompletní. Můžete tak sdílet radost z jejího pořizování s partnerem.
Základní výbava neměnná pro „letní“ i „zimní“ děti zahrnuje postýlku, která by měla mít tzv. zdravotní atest. To znamená, že její povrchová úprava je zdravotně nezávadná a nejsou na ní žádné výčnělky, o které by se dítě mohlo zranit. Postýlka by měla mít tři polohy a pohyblivou bočnici, která by však měla být zajištěna proti tomu, aby s ní mohlo manipulovat dítě. Klasický rozměr postýlek bývá 60x120 cm. Taková postýlka vydrží vašemu dítěti asi do tří let. Vyrábějí se však také větší postýlky, které se později dají sestavit na normální lůžko pro starší dítě. Ty bývají ale také cenově náročnější. Matrací do postýlek existuje také mnoho typů. Například molitanové, antialergické či vyrobené z kokosového vlákna. Důležité však je, aby se matrace neproležela a byla vzduchově prodyšná. I u matrací hledejte proto zdravotní atest. K postýlce potřebujete peřinky a povlečení. Nejčastěji pořizované peřinky jsou vyrobené z tzv. dutého vlákna, které je možné prát v pračce. Prostěradlo by mělo být lemované pružnou gumou, aby se mohlo zachytit za okraj matrace. Vystačíte s asi trojím bavlněným povlečením a třemi prostěradly. K postýlkám je vhodné mít postranní mantinely, které se často kupují v balení ještě s nebesy a povlečením. Ty vytvářejí dítěti zpočátku intimnější pocit ve velké postýlce a později zabraňují otlačení či bouchnutí se o její stěny. Velmi šikovným pomocníkem zejména pro větší či patrové byty je proutěný koš na konstrukci s kolečky, který dítěti asi do tří až čtyř měsíců slouží jako „denní“ postýlka. Tuto službu vám prokáže také tzv. polohovací lehátko. Jeho nevýhodou je, že na něm dítě nemůže ležet na bříšku. Asi od dvou měsíců děťátko ocení hrací kolotoč nad postýlkou, který také podporuje vývoj psychomotorických funkcí. Dále potřebujete vícekombinační kočárek, který vám poslouží jako hluboký kočárek a později jako sportovní verze. K němu patří pláštěnka a v létě síťka proti hmyzu. Ty někdy bývají zahrnuty do výbavy kočárku. Do korbičky se pořizuje tzv. plymo, což je polštářek a peřinka. Maminky, které si nepotrpí na ozdobený kočárek pak budou potřebovat alespoň dětskou deku.
Od 1.1. 2001 budete potřebovat také autosedačku pro přepravu dětí do 12 let. Pro novorozence pořídíte sedačku zhruba od 1500 Kč. Ta by měla dítěti vydržet asi rok. Na autosedačce je lepší nešetřit a zakoupit opravdu kvalitní typ s pětibodovými bezpečnostními pásy. Zezačátku bude třeba ji vybavit polstrovanou opěrkou na ještě nestabilní hlavičku a v zimě také fusakem. Autosedačku pro novorozence zakupte raději ve specializované dětské prodejně, kde vám pomůže s výběrem odborný personál. Autosedačka vám také značně usnadní běhání po nákupech. Ty vám zjednoduší i klokanka na dítě. Když ale děťátko trochu povyroste, mohou vás z ní bolet záda.
Ke každodenní výbavě pak budete potřebovat asi 30 látkových plen, 1 zavinovačku, kterou využijete již při odchodu z porodnice, jednu samozavinovačku, která se zezačátku může hodit jak v postýlce, tak v kočárku, ale i při kojení. Dále je dobré zakoupit asi dvě různě velké lahvičky pro případ, že byste odsávala mléko či krmila umělou výživou, ale také pro podávání dětského čaje. K nim potřebujete kartáč na lahve a hodí se i termoobal na lahvičky. Kromě toho by vám neměly chybět nůžtičky na nehty, odsávačka na hleny, lžička na případné podávání čaje nebo odstříkaného mléka, teploměr (digitální či obyčejná rychloběžka), kartáček na vlasy, 2 žínky, 2 ručníky s dětskou kapucí, ale také podložka na přebalování. S takovými doplňky, jako odsávačka mléka či ohřívačka na láhve raději počkejte až podle toho, co budete potřebovat po návratu z porodnice. Pokud nechcete ztrácet čas s vyvařováním dudlíků a lahviček, bude se vám hodit sterilizátor.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 757 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.