Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Koťátko: Návod k použití IV.

Část IV.: Záchůdek pro bytové kočky

Autor: Marti+Maty+Niki+Teri+Vojta , 28.12.2003

  • Kam chodí kočky na záchod?

Kočky mají vrozený instinkt své loužičky a „dárečky“ zahrabat, aby je nemohl najít nepřítel. Pokud nemá kočka volný výběh ven, budete potřebovat plastovou misku cca 25x40cm a stelivo. Dnes už se dají koupit kryté kočičí záchůdky, kryté omezují zápach. Jako stelivo můžete použít písek nebo kupované granulované. Prodává se několik druhů, vyzkoušejte, které nejdéle vydrží bez zápachu, neroznáší se na tlapkách a nepráší. Máte-li možnost záchůdek čistit i v průběhu dne, stačí vám noviny natrhané na kousky (my jsme si pro tyto účely pořídili starší skartovačku). Kažodpádně musíte udržovat záchůdek stále čistý, jinak budete mít loužičky po celém bytě. Na čistění používejte gumové rukavice nebo speciální lopatku. Stelivo nesplachujte do WC, nechcete-li ho ucpat. Dejte špinavé hrudky/papírky do pytlíku a ten do odpadu.




  • Jak naučit bytovou kočku na „záchod“?

Pro tvora, který je od přírody tak čistotný, jako kočka, není dodržování hygieny velký problém. Společně to zvládnete v několika krocích:


1) Vhodný výběr a umístění záchůdku. Musí být dostatečně velký, okraje nesmí být ani moc vysoké (špatně dostupný) ani příliš nízké (vysypává se stelivo). Umístění je nejdůležitější. Kočka potřebuje klidné, raději tmavé místo, kde ji nikdo nebude rušit. Ideální je roh v koupelně či na WC, krytý záclonkou. Kočka musí mít k záchůdku stále volný přístup.


2) Naše koťátka vesměs hygienu již ovládají, ale může jim chvíli trvat, než si zvyknou na nové prostředí. Při seznamování s bytem jí hned ukažte i její záchůdek. Opatrně ji tam postavte, vysvětlete, že tady se čůrá, a jemně jí vemte za přední pacičku a naznačte hrabání. Na závěr jí pohlaďte. Každý den to několikrát opakujte. Pravděpodobně to rychle pochopí.


3) Pokud nové kotě udělá loužičku jinde, opakujte výše uvedený postup. Nemá smysl na kotě křičet nebo ho dokonce trestat; nedělá to naschvál. Pokud chodí vytrvale jinam, a to na stejné místo, pravděpodobně mu nevyhovuje umístění záchůdku. Pokuste se najít jiné (nejlépe poblíž loužiček). V krajním případě zkuste nežádoucí místo postříkat silnějším deodorantem, kočky mají citlivý čich a naše voňavky jim nejsou příjemné, možná ho to odradí. Ještě lépe se osvědčuje stojánek s gelovým osvěžovačem.


4) Jestli už vaše kočička chodí tam, kam má, a najednou zjistíte, že udělala loužičku jinde, může to mít několik příčin: a) zkontrolujte, jestli už záchůdek není příliš špinavý nebo vlhký; b) je-li to už poněkolikáté v posledních dnech, zamyslete se, jestli nedošlo ve vašem rodinném životě k nějké změně: nebýváte méně doma? Nemáte nový přírůstek do rodiny (miminko, jiné zvířátko)? Trávíte se svou kočičkou dost času hraním a mazlením? Neubližují jí děti? Loužičky po bytě většinou znamenají, že je kočička smutná, rozzlobená, žárlivá nebo se nudí. Pokud vám dokonce počůrá postel, tak to už je opravdu nešťastná. Vyhraďte si v následujících dnech na kočičku mnohem více času a ujišťujte ji, že ji máte moc rádi; c) jestliže začala chodit do vany, na dlaždice nebo jiný studený povrch, vezměte ji k veterináři – může to znamenat zánět nebo infekci v oblasti močových cest! Totéž platí, pokud si všimnete, že je pro ni čůrání bolestivé, různě se přitom kroutí, natahuje nebo kňourá.



Rozhodně vždy znovu opakujte postup jako u nového koťátka.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 556 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.