Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Koťátko: Návod k použití VII.

Část VII.: Zdraví a nemoc

Autor: Marti+Maty+Niki+Teri+Vojta , 28.12.2003


  • Co když je kočka nemocná?

Jednou z vašich povinností vůči kočce je i to, že s ní budete pravidelně navštěvovat veterináře. Nejlépe ještě před příchodem vaší nové kočky si zjistěte, kde je u vás poblíž dobrý veterinář. Mějte jeho číslo na vhodném místě, kdyby došo k nenadálému úrazu či otravě. Pokud nepracuje přes noc, mějte při ruce číslo na non-stop veterinární kliniku. NIKDY SE NESNAŽTE LÉČIT KOČKU SAMI! Některé běžné léky či bylinky jsou pro kočky smrtelně jedovaté (např. paralen, acylpirin, léky proti bolesti).
Že kočce něco je poznáte podle změny vzhledu nebo chování. Příznaky, které nabádají k návštěvě veterináře:
1) matná, zacuchaná, drsná, slepená, pelichající nebo jinak neobvyklá srst značí obvykle vnitřní nemoc, kožní problémy, nevyváženou stravu nebo parazity.
2) Kočka zvrací nebo má průjem. Nejdřív dodržte 24hodinovou hladovku (k dispozici jen čistá voda), pokud nepomůže, jděte ihned k veterináři. Kočka může zemřít na úbytek tekutin. Má-li kočka na pohmat tvrdé bříško, nebo krev ve výkalech, jděte k veterináři rovnou! Pokud kočka zvrací jen chomáče chlupů a ne moc často, je to v pořádku, tak se kočky zbavují chlupů, které se jim dostaly do žaludku při čištění srsti.
3) Kočká má křeče, ztrácí vědomí, má promodralé dásně – ihned volejte veterináře ve dne či v noci!
4) Kočka je nezvykle aktivní a rozrušená, může se objevovat svalový třes a křeče – může jít o smrtelně nebezpečnou otravu kofeinem (nezůstaly někde volně šálky od kávy, sítko s čajovými lístky, kávový filtr v otevřeném koši nebo rozbalená čokoláda?) Rozhodně ihned volejte veterináři.
5) Kočka se často drbe. Může mít nějakou kožní nemoc nebo parazity. Blechy se poznají podle černého „písečku“ v kožíšku. Bez porady s veterinářem kočku nekoupejte!
6) Kočka si stále otírá jedno nebo obě uši, třepe hlavou, ušní maz má černou barvu nebo uši zapáchají. Nejspíš má v uchu zánět nebo parazity. Jděte k veterináři a příště nezapomínejte na pravidelné čištění uší vatičkou! Zdravé ucho je světle růžové, zcela čisté a voňavé.
7) Ve vnitřním koutku oka je vidět blanka nebo oči nejsou jasné. Může mít různé příčiny, vždy závažné.
8) Kočka nežere nebo bez příčiny hubne, strká si packy do tlamičky nebo slintá.
9) Při močení se kočka kroutí, mňouká, hledá různé polohy těla, močí na neobvyklých místech.
10) Kočce teče z nosu nebo z očí, má „ospalky“.
11) Kočce je cítit z pusy. Možné problémy se zuby nebo se zažíváním.
12) Kočka neobvykle dýchá – zrychleně, namáhavě, sípavě - nebo kašle.
13) Kočka (ne kocourek) hlasitě mňouká nebo přede, zvedá zadeček, přešlapuje zadníma nohama, otírá se o nábytek: volá kocoura. Není nutné chodit k veterináři, leda byste chtěli doporučit nějakou formu antikoncepce. K veterináři zajděte, pokud se toto chování opakuje častěji než 2-3x do roka (může jít o cystu).
14) Kočka se chová nebo vypadá jinak než obvykle – bolestivě či neobvykle mňouká, je nápadně smutná nebo netečná anebo naopak zničehonic bezdůvodně vystartuje, ztratí ladné pohyby nebo začne kulhat, lehá si tak, aby ulevila bříšku, příliš hubne nebo tloustne atd. V zásadě kdykoliv se vám na kočce něco nezdá, je lepší zajít k veterináři na preventivní prohlídku, než si později vyčítat, že jste něco zanedbali.


Jak tedy vypadá zdravá kočka?
Má pěknou lesklou srst, pevnou postavu, čisté uši bez výtoku a zápachu, jasné oči, studený a vlhký nos, čistý zadeček.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 803 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.