Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Koťátko: Návod k použití IX.

Část IX.: Kočky a děti; Aby se kočka nenudila

Autor: Marti+Maty+Niki+Teri+Vojta , 28.12.2003


  • Jsou kočky vhodné k dětem?

Kočku bychom si měli pořizovat až tehdy, když jsou děti natolik vyspělé, že kočce vědomě ani nevědomky neublíží. Nejlépe v době, kdy už se o ni budou chtít starat samy (samozřejmě s naším dohledem a pomocí), tj. ve věku alespoň 4-5 let. Vysvětlete dětem, že kotě není hračka, ale živý tvor. Nedělá mu dobře, když ho příliš často někdo zvedá a chová. Hladí se vždycky směrem od čumáčku k ocásku. Je to úžasná příležitost naučit dítě respektu k jiné živé bytosti – můžu s ní dělat jen to, co se jí líbí a tehdy, když se jí to líbí. Dítě se nemůže divit, když ho kočka při necitlivém zacházení sekne drápkem.



  • Co mám dělat, aby se moje kočka nenudila?

Ideální je mít dvě kočky. Zůstanou hravé i v dospělosti a když odejdete do práce, netrápí se samotou.
Ačkoliv kočky rády spí (nebuďte je!), potřebují také dostatek pohybu. Městské kočce ho musíme zajistit my. Kočky milují šplhání, zkuste jim do předsíně postavit štafle. Úplně nahoře jim můžete udělat hnízdečko a na spodní příčky zkuste dlouhými provázky navázat mašličky, zvonečky, složené papírky. Dejte jí něco, co může honit: pingpongový míček nebo „hopík“, klubíčko vlny anebo vnitřek z kindervajíčka s kuličkou uvnitř, aby chrastilo. Kočka je šelma, potřebuje lovit - třeba malý kousek staré kožešiny, plyšovou myš, pírko, starou pískací hračku, zajímavou stužku nebo hrubý provázek. Vyrábí se také chrastící myšky potažené kožešinkou a s dlouhým ocáskem; naše kočulky je přímo zbožňují.
Každý den si s kočičkou hrajte nejméně 15 minut a tento zvyk dodržujte, i když kočka dospěje. Přivažte papírek na provázek a hrajte si spolu na honěnou. Dejte kočce k dispozici papírovou krabici, abyste si mohli hrát na schovávanou. Perte se s ní (když vás škrábne, řekněte hlasitě AU a na chvíli si hrát přestaňte). Každou rvačku zakončete hlazením, dokud se kotě nezklidní. Kočka ocení, když si s ní budete jen tak povídat – vyprávějte jí, co zrovna děláte, jak jste strávili den, klidně jí čtěte nahlas noviny; potřebuje se cítit důležitá. Každý den kočičku hlaďte, nejlépe na klíně, pokud vám to dovolí, a chvalte ji, jak je krásná, chytrá, milá a šikovná. Říkejte jí, že ji máte rádi. Slovům sice možná nerozumí, ale podle vašeho hlasu dobře vycítí, co jí povídáte. Oplatí vám něžnou láskou, důvěrou a přátelstvím.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 598 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.