Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

KHAMORO 2010 doprovodné akce II.

Autor: Romčátka , 24.5.2010
FILMOVÁ PŘEHLÍDKA
Premiéra dokumentárního filmu „ROM_ID“
Každý mladý člověk stane na rozcestí, kde se musí rozhodnout, co se svým životem. Měl by definovat hodnoty, které chce ctít, a rozhodnout se, co bude v životě dělat. Dokument ROM_ID režisérky Markéty Nešlehové chce s pomocí tří hlavních hrdinů ze 3 evropských zemí odpovědět na otázky romské identity: kdo jsem, odkud přicházím, co mohu nabídnout sobě a ostatním, nač jsem hrdý, co pro mne dnes znamenají tradice, jsem zodpovědný za jejich dodržování? Chtějí si dnešní mladí Romové v globalizovaném světě udržet romskou identitu? Co pro ně vlastně znamená být Romem? Film byl natočen v koprodukci o.s. Slovo 21 a Bedna TV a bude uveden s českými a anglickými titulky. Premiéra proběhne 24. 5. / kino Aero

Dokumentární filmy Želimira Žilnika
Želimir Žilnik se již od šedesátých let systematicky zabývá tvorbou sociálně laděných filmů. Žilnikova filmografie typická kritickým přístupem k politickým otázkám (např. kritika Slobodana Miloševiče) zahrnuje více než 50 krátkých a dokumentárních filmů. Svou první cenu si tento srbský režisér odnesl z berlínského filmového festivalu za film líčící sovětskou invazi do Československa v roce 1968. V poslední době se Žilnik věnuje i otázkám uprchlíků a migrantů.

„KENEDI SE VRACÍ DOMŮ“
Film z roku 2003 vypráví příběh lidí, kteří během války opustili Jugoslávii a strávili více než 10 let v západní Evropě jako uprchlíci či azylanti. V roce 2002 poslala Evropská unie mnoho těchto lidí s jejich rodinami zpět do Srbska a Černé Hory s vysvětlením, že pro jejich pobyt v západní Evropě již neexistuje žádný důvod. Procedura návratu byla ve většině případů velmi striktní, rodiny byly shromážděny během noci, převezeny na letiště a poslány prvním letem do Bělehradu. Veškerý jejich majetek byl prodán, když utíkali před válkou, nyní se vrací zpět a čelí situacím, ve kterých je každodenní život téměř nemožný. Film je opatřen českými a anglickými titulky.

„KENEDI SE ŽENÍ“
Poté, co postavil pro svou rodinu dům, se Kenedi ocitá ve velikém dluhu. Hledá jakoukoliv práci, i tu málo placenou. Nakonec se rozhoduje, že peníze začne vydělávat sexem. Nejdříve nabízí své služby starším dámám a vdovám, poté svou nabídku rozšiřuje i na bohaté muže. Když se dozví o liberálních evropských zákonech povolujících svatby homosexuálních párů, vidí v tom svou šanci, jak získat zpět svůj legální status v EU. Příležitost přichází na festivalu EXIT, když potkává Maxe z Mnichova. Vyřeší tento vztah Kenediho problémy? Film z roku 2007 bude promítán s českými a anglickými titulky. Projekce probíhají 26. 5. / kino Aero


VÝSTAVA „GENOCIDA ROMŮ V DOBĚ 2. SVĚTOVÉ VÁLKY
Výstava „Genocida Romů v době II. světové války“ představuje globálně celé téma neznámého holocaustu Romů v Evropě. Začíná situací v Německu od roku 1933 a načrtává postup vůči „cikánské rase“, jaký se později uplatnil buď přesně nebo s menšími změnami na ostatních Německem anektovaných územích. Speciální pozornost je zaměřena na Protektorát Čechy a Morava a slovenský stát, není vynecháno ani téma zapojení Romů do protinacistického odboje či osud majetku Romů po jejich odsunu do koncentračních táborů. Vernisáž s živou hudbou proběhne ve středu 26. 5. / Modrý sál Slovenského kulturního institutu. Výstava potrvá do 16. 6. 2010.

FOTOGRAFICKÁ VÝSTAVA SRDJANA STANOJEVIĆE „MINUTU POTÉ“
Fotografická série „Minutu poté“ zachycuje portréty romských umělců z nejrůznějších zemí světa, kteří se zúčastnili festivalu Khamoro v letech 2008 – 2009. Fotografie byly pořízeny doslova pár vteřin po hudebním výkonu v malém ateliéru připraveném hned za pódiem či šatnou, takže fotografovaný „model“ nestihl nasadit svou společenskou masku a zůstal v jakémsi transu po náročném vystoupení. Srdjan Stanojević, absolvent FAMU, říká, že se v této sérii pokusil fotograficky zachytit to, co v nás ještě zůstalo z původního primárního lidství. Fotografické portréty nestereotypně ukazují ty největší romské umělce ve chvíli, kdy bez jakéhokoliv předstírání ukazují své skutečné emoce. Vernisáž výstavy proběhne 27. 5. / NoD Výstava potrvá do 10. 6. 2010.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 546 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.