Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Díky poctivému litvínovskému Romovi mají zdravotně postižení kola a vozíky

Autor: Romčátka , 23.7.2010

Díky poctivému litvínovskému Romovi mají zdravotně postižení tříkolky, kola a vozíky
Litvínov, 22.7.2010 22:17, (ROMEA)


Peníze, které loni v srpnu našel litvínovský Rom Zdeněk Horváth v kontejneru na odpad a odevzdal Městské policii Litvínov, věnovalo město Domovům sociální péče Janov. Díky 58 tisícům, o něž se nepřihlásil právoplatný majitel, ale zkusilo je získat několik podvodníků, mají nyní mentálně a zdravotně handicapovaní dvě speciální tříkolky, jízdní kolo a důchodci navrch dva nové vozíky.


„Vybrali jsme největší sociální zařízení v Litvínově. Také proto, že v minulosti stálo toto zařízení, jehož zřizovatelem je Ústecký kraj, v pozadí pozornosti města,“ uvedl starosta Daniel Volák. O více než 58 tis. Kč, které někdo vyhodil s odpadem uložené v neoznačené obálce, se během 6 měsíců od nálezu oficiálně písemně nikdo nepřihlásil. „Několik pokusů o získání těchto nalezených peněz jsme ale zaznamenali. Pokaždé, když byl zájemce o peníze vyzván, aby doložil, že jsou skutečně jeho, už se neozval,“ uvedl starosta Litvínova Daniel Volák.


Peníze proto po zákonem dané lhůtě zůstaly městu. Nálezce získal po 6 měsících od města desetiprocentní nálezné. Už bezprostředně po odevzdání nálezu ale město jeho poctivost odměnilo věcným darem. „Vzhledem k tomu, že se jedná o muže, který žije v sociální nouzi, věnovali jsme mu stravenky,“ doplnil starosta. Stravenky byly v hodnotě 1 200 Kč.



Téměř 53 tis. Kč využil ředitel Domovů sociální péče Jiří Šimůnek na nákup rehabilitačních pomůcek. „Velmi si finančního daru vážíme. Dlouho jsme vybírali, co za tyto peníze pořídit. Nakonec jsme koupili dvě tříkolky a jedno kolo pro mladší klienty a pro seniory dvě kolečková křesla. Peníze jsme tak využili bezezbytku,“ poděkoval městu Jiří Šimůnek.


FOTO: Městský úřad Litvínov

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 594 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.