Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

19. týden těhotenství

Ještě týden a budete mít za sebou polovinu tohoto těhotenství.

Autor: Ariadna , 21.8.2006

19. týden těhotenství (17. týden stáří plodu)


Ještě týden a budete mít za sebou polovinu tohoto těhotenství.


Miminko


Miminko nyní váží kolem čtvrt kila a měří něco málo přes 20 centimetrů. A roste stále rychleji. Začíná si vytvářet zásoby železa, ze kterého budou tvořeny červené krvinky. Díky těmto zásobám nebude potřebovat doplňovat železo v prvních měsících, kdy je jen kojeno.

Pokud zrovna miminko nespí (a už se mu mohou zdát první sny), je v bříšku už pěkně čilé. Otáčí se, kope, cumlá si paleček nebo celou ruku, škytá a učí se polykat. To ovšem neznamená, že už ho musíte cítit. Mnoho prvorodiček své dítě poprvé ucítí až ve dvacátém týdnu. Maminky, které už rodily ale určitě kopání zaznamenají.


Na obličeji se vytvářejí se řasy a obočí. Celé tělo pokrývá lanugo - jemné chloupky, které napomáhají chránit kůži dítěte a které do porodu vymizí.


Za vytvořenými základy mléčných zubů se začínají vytvářet i základy stálých zubů.


Placenta stále roste, aby mohla dobře vyživovat vaše dítě.


Maminka


Průměrný váhový přírůstek je asi tři kila, ale nemusíte přibrat nic. Neměla byste mít navíc víc než 6 kilo.


V případě, že bylo při krevních testech v 16. týdnu zjištěno zvýšené riziko poškození miminka, lze v této době provést tzv. amniocentézu – vyšetření plodové vody. Z těla miminka se totiž v průběhu jeho „života“ v děloze uvolňují buňky, které se pohybují v plodové vodě. Jejich prozkoumáním na genetické vady je pak možné potvrdit nebo vyvrátit riziko poškození plodu.


Pokud jste to už neudělala, začněte si zjištovat, kde jsou ve vašem okolí nějaké předporodní kurzy, jak jsou s nimi ostatní maminky spokojené a kolik stojí. I když zvládnete porodit i bez absolvování takového kurzu, rozhodně se v něm dozvíte mnoho zajímavého. Kromě toho si budete moci popovídat s ostatními maminkami (přiznejte si to, pokud není Váš partner světlá výjimka, je pro něj Vaše těhotenství něco naprosto vzdáleného a určitě ho nebaví pořád si o tom povídat).

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 369 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.