Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

21. týden těhotenství

Oční víčka jsou již plně vyvinuta a zůstávají pevně uzavřena. Miminko vás už i slyší - můžete mu klidně zpívat, pouštět hudbu nebo číst. Zvykne si na váš hlas.

Autor: Ariadna , 21.8.2006

21. týden těhotenství(18. týden stáří plodu)

Oční víčka jsou již plně vyvinuta a zůstávají pevně uzavřena. Miminko vás už i slyší - můžete mu klidně zpívat, pouštět hudbu nebo číst. Zvykne si na váš hlas.

Díky tomu, že se vytváří "nosní kost" je nos miminka již mnohem více podoben normálnímu nosu. Nepřítomnost této kosti, nebo její nedostatečné vyvinutí, bývá jedním ze znaků nedostatečného vývinu plodu - genetických poškození apod. - je dobře patrna na ultrazvuku.


Pohyby miminka jsou stále častější a zřetelnější (jen občas nechce kopat jako naschvál vždy, když má na bříšku ruku tatínek).


Užívejte si nejpohodovější části těhotenství. Problémy se spaním v této době zpravidla ustupují, ranní nevolnost je také pryč, bříško ještě tolik nenarostlo - prožívejte své nejkrásnější chvíle naplno. Možná je vhodný čas na nákupy - až bude bříško větší, už se vám tolik chtít nebude.


Pozor na vysoký krevní tlak, anemii, těhotenskou cukrovku. Vše kontroluje váš lékař během pravidelných prohlídek, vy byste si měla hlídat - náhlé a úporné bolesti hlavy, otoky kotníků, rukou nebo obličeje - mohou být příznaky preeklampsie. Nezapomínejte jíst těhotenské vitamíny.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 413 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.