150g másla
170g tmavého cukru muscovado
50g kakaového prášku
100ml vroucí vody
3 střední vejce
150g rýžové mouky (tipuju, že kombinace s jinou by byla i lepší)
2 vrch. lžičky prášku na pečení (Oetker má být BL)
Předehřej troubu na 180C nebo stupeň 4.
Elektrickým mixérem našlehej máslo s cukrem, až bude směs lehká a nadýchaná. Smíchej kakaový prášek s vroucí vodou, až dostaneš hladkou pastu. Vmíchej kakao do směsi, pomalu za šlehání přidej tři vejce, každé společně se lžící mouky. Vmíchej zbytek mouky s práškem na pečení.
Směs nalij do dobře vymazané kulaté dortové formy o průměru 15cm/20cm s oddělitelným dnem a peč 30 minut, nebo dokud nebude pevný na povrchu – já dělám test špejlí uprostřed. Nechej chvilinku zchladnout, pak na mřížku.
P.s. Já sama jsem dort dělala z karobu. Platí pravidlo, že je potřeba vždy jen polovina dávky kakaa, v tomto případě 25g. Musela jsem tedy snížit i množství vody. Každopádně jsem karobu použila ještě o trochu míň a vody jen několik pol. lžíc. Dort je vynikající, hodně sladký (alespoň v karobové formě, karob je sám o sobě sladký). Doporučovala bych plnění třeba marmeládou nebo ciktronovým/limetovým/pomerančovým krémem. |