Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

MASÁŽ HRÁZE

Jak, kdy, čím a proč?

Autor: správce prosinčátek , 8.8.2004
Masáž hráze

Jak se dělá masáž hráze

Pravidelná masáž hráze (oblast mezi pochvou a konečníkem) v nejširším stádiu těhotenství může být prospěšná při přípravě této části ženy na porod. Napomáhá hrázi, aby byla pružnou a při porodě se dostatečně roztáhla. Sníží se tak nutnost natrhnutí hráze - epiziotómie (to je v podstatě chirurgický zákrok, který má za úlohu zvětšit vchod poševní a dělá se těsně před termínem porodu) a tím i pravděpodobnost vážné trhliny, ke které by při porodu v této oblasti mohlo dojít. Masáž hráze může budoucí mamince přiblížit pocity, které bude mít, až se děťátko začne objevovat a také je může využít při nácviku uvolnění hráze, které je při porodu tak důležité.
Masáž hráze ještě nepodlehla podrobnému vědeckému výzkumu, ale z několik studií, které už byly uskutečněné, vyplývá, že slibovaný účel úplně splní. Doporučujeme ženám, aby masáž prováděli tak 4-6 týdnů před termínem porodu. Upřímně řečené - pro některé ženy je to nepřijatelné, takže masáž odmítají, jiným se to zalíbí anebo se to pro ně stane sexuální stimulací a tím vlastně jen získají. Dá se říct, že většině těch, co masáž pravidelně vykonávali, zjistí že to bylo výhodné.

Upozornění: Jak se objeví výtok, herpes, anebo jiný vaginální problém, je dobré s masáží přestat do té doby, než je problém odstraněný, protože masáž by mohla situaci zhoršit, případně infekci rozšířit.

Jak se dělá předporodní masáž hráze:

Masáž si může žena dělat sama, anebo jí může dělat její partner. Následující instrukce se týkají partnera. Bezpodmínečně musíte mít čisté ruce. Radši si před masáží ještě jednou ruce umyjte. Jestliže máte hrubší pokožku na konečkách prstů (to by mohlo způsobit ženě poranění), raději si vezměte gumové rukavice na jednorázové použití.
Nastávající maminka by se měla uložit do polosedu s nohama pokrčenýma a mírně od sebe.

1. Navlhčete si prsty kapkami oleje anebo trochou ve vodě rozpustného gelu. Nepoužívejte dětský olej, anebo minerální oleje, protože ty můžou tkáň vysušovat. Lepší je rostlinný olej, anebo slunečnicový olej. Abyste předešli nákaze oleje, nenamáčejte si do něho prsty, ale nakapejte si ho na prsty.

2. Vmasírujte jemně dostatečné množství oleje do hráze. Prsty by měli po tkáni jemně klouzat a snižovat vchod poševní.

3. Nejprve použijte jen ukazovák, potom přidejte i prostředníček. Přecházejte z jedné strany na druhou a vždy na dně stlačte stěnu pochvy směrem dolů a dopředu. Masírujte asi 3 minuty. Pomůžete tak uvolnění poševní tkáně, svalů obklopující pochvu a kůži hráze.

4. Masáž zakončíte asi tak minutovým žmolením kůže na hrázi mezi palcem a ukazováčkem (palec je venku a ukazováček vevnitř pochvy). Ze začátku se může kůže zdát velmi pevná, ale s postupujícím časem a opakováním masáže se stane jemnou a pružnou. Masáž by celkově neměla přesáhnout 4-5 minut.

5. Řekněte nastávající mamince, aby uvolnila hráz, až pocítí tlak. Jak se dokáže uvolnit, zvyšte tlak na hráz tak, aby žena pocítila velmi silný tlak (až výrazné zabolení), způsobené napínáním hráze. Podobný pocit se objeví při porodu hlavičky.

6. Jak budete mít jakékoliv otázky potom, co vyzkoušíte masáž, neváhejte se zeptat se porodní asistentky, anebo školitele na předporodních kursech.

Zobrazeno doposud 440 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.