Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
    

Patří do deníku

Vlado a Martin Oláh - rozhovor on-line

V pondělí 10. ledna od 11 hodin proběhne on-line rozhovor se spisovatelem Vladem Oláhem společně s jeho synem Martinem. Své otázky můžete pokládat už dnes.

Autor: Romčátka , 9.1.2011

Vlado Oláh je jeden z nejuznávanějších romských básníků. Narodil se 22. května 1947 ve Stropkově u Svidníku na východním Slovensku. Matka pracovala na stavbě, a tak ho vychovávali prarodiče. Na dětství prožité v romské osadě ve svém díle rád vzpomíná. I když byli oba prarodiče negramotní, dokázali v něm vzbudit zájem o školu a zejména literaturu. Studoval střední hornickou školu v Banské Štiavnici, kterou z finančních důvodů nedokončil. Rok pracoval na šachtě, po nástupu na vojnu se rozhodl doplnit si vzdělání na střední vojenské škole. Jako voják z povolání dálkově studoval Filozofickou fakultu Univerzity P. J. Šafaříka v Košicích obor výchova a vzdělávání dospělých, v roce 1984 získal doktorát. Ze zdravotních důvodů vojenskou službu opustil a od roku 1986 žije s rodinou v Praze, nyní je v invalidním důchodu a pečuje o těžce postiženou dceru.


Martin Oláh se narodil 18. února 1984 v Prešově na východním Slovensku jako syn Vlada Oláha. Záhy se, kolem jeho 3 let, rodina přestěhovala do Prahy, kde v současnosti žije. Po základní škole vyzkoušel studium konzervatoře se zaměřením na skladbu, klavír a klasický zpěv, kterému se věnoval od raného dětství. Po roce přestoupil na kadeřnickou školu, v Paříži absolvoval stáž zaměřenou na poradenství v oblasti celkové a designu, které se stalo, společně s pečovatelstvím, jeho profesí.

>>> OTÁZKU MŮŽETE POLOŽIT ZDE
>>> SEZNAM JIŽ POLOŽENÝCH OTÁZEK NAJDETE ZDE

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 3 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1041 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.