Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Jak ochránit mimi před klíšťaty

Přidám sem něco, co jsem nastudovala na rodině. Asi to budete všechny znát, ale třeba je někdo taky takový mimoň jako já a bude to pro něj užitečné.

Autor: Jutka , 21.3.2005

Takže, přes léto budou naši mimísci asi teprve lozit (teda kromě Laurinky, která už bude chodit), takže bude aktuální, jak bobky ochránit před klíšťaty. Shrnutí z diskuse zní:


1) Prohlížet, prohlížet a prohlížet, protože čím rychleji klíště vytáhnete, samozřejmě i s hlavičkou, tím menší je riziko nákazy encefalitidou nebo boreliózou.


2) Nenechávat mimísky přímo na trávě (no to by mě tedy ani nenapadlo) a trávu sekat hodně nakrátko. V lese děti nevyndávat z kočárku. Kola kočárku případně nastříkat repelentem.


3) Přisáté klíště radili nebo spíš radily odstranit následujícím způsobem: namydlit cíp ručníku a kroužit kolem klíštěte a ono se pustí. Podle mě nesmí být pořádně chycené, protože jinak se nepustí a musíte kroužit s klíštětem. Rozhodně nekapat olej a klíště nedusit (mě to teda babička učila takto, ale výzkum ve věci odstraňování klíšťat evidentně pokročil), protože klíště pak "zvrací" a tak může ranku infikovat.


4) Prevence: V nosném oleji (např. slunečnicový z lékárny) rozmíchat pár kapek přírodního levandulového oleje a tím mimi potřít, klíšťata prý nesnáší pach levandule. Nebo mimi natřít tělovým mlékem s Tea Tree Oil, jeho pach údajně klíšťata také nesnáší a konečně jíst vitamin B, konkrétně B­6 Pyridoxin, to snad pomáhá i proti komárům.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 383 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.