Dobrá svačinka – večeře
1,5 – 2 dcl mléka (já dávám odstříkané)
rýže nebo vaječné nudle
ovoce (výborné jsou zejména švestky, blumy, jahody, jablka, maliny, borůvky)
kousíček tvarohu
trochu cukru nebo Glukopuru
trochu olivového oleje
Do mléka dám cukr a olej a uvařím v tom rýži nebo vaječné nudle (rýže trvá podstatně déle, nudle jsou hned), těsně před dovařením přidám kousíček tvarohu a vybrané ovoce. Nemusí ho být moc (stačí třeba 2 švestky). Vařím ještě asi 2-3 min. Pak odstavím, nechám trochu zchladnout a rozmixuji.
Koprová
kousek kuřecího masa (nejraději dávám řízek ze stehna)
bílý jogurt (Choceňský)
kopr sušený nebo čerstvý
cuketa (nebo okurka)
olivový olej
Maso podusím s cuketou a přidám olej, do vydušené šťávy případně přidám trochu vody a vmíchám jogurt. Ochutím koprem (nešetřím). Pokud dávám místo cukety okurku, tak tu přidávám až těsně před dovařením a jen jí lehce prohřeju.
Buď už všechno dusím nasekané na malé kousky nebo po uvaření ještě rozmixuju. K tomu těstoviny, brambory nebo i kousek rohlíčku.
(Pro nás dosolím a dochutím česnekem případně přidám trochu smetany.)
Mrkev s kapustou
kousek kuřecího masa
2-3 mrkve
cibule
kus kapusty
kousek másla
trochu cukru
Nasekanou kapustu dusím s masem a oškrábanou mrkví a cibulí. Když je mrkev hotová, rozstrouhám jí do jídla, přidám kousek másla a dochutím cukrem.
(Pro nás přidám kostku zeleninového vývaru a zahustím cibulovou jíškou.) K tomu pečivo nebo těstoviny nebo brambory.
Kuře s broskví
kousek kuřecího masa
půlka broskve nebo nektarinky
uvařená rýže
olivový olej
Maso dám podusit do trochy vody, když je hotové, přidám oloupanou půlku broskve, ještě chvilku dusím. Odstavím a přidám olivový olej. Hodím do mixéru a přidám zvlášť uvařenou rýži. Na tohle jsem malého dostala, i když měl období, že maso a zeleninku absolutně odmítal.
Ála boloňská omáčka
kuřecí maso
rajčata
olivový olej
trochu česneku
bazalka (jiná variace je s majoránkou)
Do kastrůlku kuřecí maso a celá rajčata. Chvilku podusit a až to jde sloupnout z nich slupku a posekat. Podusit doměkka. Na závěr přidat olivový olej a dochutit bazalkou (nejraději čerstvou) nebo majoránkou. K tomu těstoviny.
Svíčková
kuřecí maso
mrkev, celer, petržel
olivový olej
cukr
Choceňský jogurt
Kuřecí maso vaříme se zeleninou doměkka. Maso vyjmeme, zeleninu rozmixujeme a propasírujeme. Propasírovaný základ rozmícháme s jogurtem, osladíme, přidáme olivový olej. Já k tomu dávám doma dělaný knedlík, který nesolím.
Pro dospělé do základu přidáme ještě trochu smetany, dosolíme, nebo přidáme kostku hovězího vývaru a zahustíme moukou s vodou. A je z toho omáčka jedna báseň.
|