Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Perníčky

Autor: Romule+Štěpule+Soňule , 28.11.2005

Perníčky


 


650 g hladké mouky


200 g cukru moučky


150 g medu


3 vejce


70 g másla


1,5 lžičky jedlé sody


1,5 lžičky perníkového mletého koření (skořice, anýz, fenykl, hřebíček, badyán)


1 vejce na potření upečených perníčků


 


Všechny suroviny kromě posledního vejce na potření smícháme v míse a rukama vypracujeme hladké těsto. Je nutné jej nechat minimálně 15 minut odpočinout. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále placku o síle asi 2-3 mm a vykrajujeme tvořítky na cukroví různé tvary. Pečící plech vytřeme mastným papírem (obal od másla nebo jiného tuku). Na plech dáváme perníčky kousek od sebe, protože se při pečení trochu zvětší. Pečeme asi při 170°C. Jakmile perníčky začnou růžovět na okrajích, vyndáme je i s plechem z trouby a ještě na plechu a horké je potíráme rozšlehaným vajíčkem-udělá se tak na nich lesklá a pěkná glazura.


Teprve po zaschnutí je sundáváme z plechu.


 


 


Akorát dávám trochu víc toho perníkového koření,aby ta chuť byla taková víc „perníková“. 1,5 lžička mě přijde málo, ale stačí. Záleží na chuti každého.


Hezky se to těsto zpracovává.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 602 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.