Perníčky
650 g hladké mouky
200 g cukru moučky
150 g medu
3 vejce
70 g másla
1,5 lžičky jedlé sody
1,5 lžičky perníkového mletého koření (skořice, anýz, fenykl, hřebíček, badyán)
1 vejce na potření upečených perníčků
Všechny suroviny kromě posledního vejce na potření smícháme v míse a rukama vypracujeme hladké těsto. Je nutné jej nechat minimálně 15 minut odpočinout. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále placku o síle asi 2-3 mm a vykrajujeme tvořítky na cukroví různé tvary. Pečící plech vytřeme mastným papírem (obal od másla nebo jiného tuku). Na plech dáváme perníčky kousek od sebe, protože se při pečení trochu zvětší. Pečeme asi při 170°C. Jakmile perníčky začnou růžovět na okrajích, vyndáme je i s plechem z trouby a ještě na plechu a horké je potíráme rozšlehaným vajíčkem-udělá se tak na nich lesklá a pěkná glazura.
Teprve po zaschnutí je sundáváme z plechu.
Akorát dávám trochu víc toho perníkového koření,aby ta chuť byla taková víc „perníková“. 1,5 lžička mě přijde málo, ale stačí. Záleží na chuti každého.
Hezky se to těsto zpracovává. |