fenykl obecný
Latinský název: foeniculum vulgare
Popis: Fenykl se používá po dlouhou dobu ke kořenění ryb. Listy se přidávají do salátů a nádivek a listové řapíky se vaří jako zelenina. Semena mají lehce lékořicovou chuť.
http://www.huggiesdrynites.cz/recepty/ingredience_detail.asp?id=391
Topinambur hlíznatý
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie.
Topinambur hlíznatý (Helianthus tuberosus L.) je rostlina z čeledi hvězdnicovitých, rodu slunečnice, morfologicky podobná slunečnici s drobnějšími úbory. Protáhlé hlízy se zvrásněným povrchem a tenkou slupkou jsou pevně přirostlé ke stolonům, což je jednou z hlavních příčin omezení jejich pěstování. Po vytvoření hlíz získává rostlina značnou obrůstací schopnost. Z hlíz se získává polysacharid inulin. Obsahují vitamíny A, B1, B2, C a D. Největším pěstitelem v Evropě je Francie, odkud se do Evropy šířil do konce 16. století jako potravina, kterou vytlačily brambory. Později byly hlízy i stonky využívané jako krmivo. Je nenáročný na podmínky prostředí, snáší vlhké i suché polohy, hlízy nejsou poškozovány ani silnými mrazy, je vhodný do podhorských i horských oblastí.
Topinambury nejsou náročné na předplodinu, samy jsou předplodinou zaplevelující. Víceletým pěstováním (část hlíz se ponechává v půdě jako sadba) se problém zaplevelení řeší, ale zhoršuje se vzcházivost v důsledku nerovnoměrného uložení hlíz, zhutňování půdy i zdravotního stavu rostlin. Půda se připravuje podobně jako pro brambory, dobře reaguje na hnojení organickými hnojivy. Sázet lze topinambur na podzim i na jaře.
http://encyklopedie.biom.cz/wiki/index.php/Topinambur_hl%C3%ADznat%C3%BD
Možné kombinace:
červená řepa + brambor
dušené jablko s mrkví
brambor + petržel (plátek) + celer (plátek)
mrkev + hrášek + kukuřice (+ jablko)
mrkev + jablko + hruška = šťáva
rýže + červená řepa
tobinambur + fenykl
Recepty:
Červená řepa
Červenou řepu vaříme v celku ve slupce asi hodinu. Potom ji oloupeme a rozmixujeme. Je možné i podávat samotnou, s rozmačkaným bramborem nebo s rýží Pokud chcete uspíšit vaření, můžete jí oloupat, nakrájet na plátky nebo na kostičky a vařit v kojenecké vodě s přidáním anýzu a fenyklu.
Mandlové mléko
Spaříme nebo i trochu povaříme mandle, oloupeme, přilijeme trochu kojenecké vody, rozmixujeme, přidáme vodu, přecedíme přes jemné sítko. Pro mlsouny je možné přidat ještě trochu Glukopuru.
Zpracováno podle instrukcí z Kenny klubu, knížky Petra Fořta Moderní výživa pro děti a informacích na internetu |