Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Koťátko: Návod k použití I.

aneb povídání, které jsme dávali našim koťátkům "na cestu".

Část I.: Co je potřeba k převzetí koťátka?

Autor: Marti+Maty+Niki+Teri+Vojta , 28.12.2003

  • Co bychom měli mít připravené před převzetím koťátka?

Misku na krmení, misku na vodu, krmení (nejlépe takové, na které je kotě zvyklé-zeptejte se předem), pelíšek, záchůdek, hračku, klidný čas (aspoň volný víkend) na vzájemné poznávání, plastovou přepravní bedničku s měkkou (v zimě i teplou) látkou, adresu a telefon na svého budoucího veterináře.





  • Jaké koťátko si vybrat?

Především je potřeba si ujasnit, jestli chceme čistokrevnou kočku nebo dáme přednost čičince bez rodokmenu. Ušlechtilé kočky mohou být určitou prestižní záležitostí, jsou ale mnohonásobně náročnější na čas, péči i peníze. V knížkách o kočkách najdeme podrobnější informace o charakteristice a nárocích jednotlivých kočičích plemen. Domácí micky bývají odolnější vůči stresu i nemocem a také ženicha či nevěstu si obvykle seženou samy a bez poplatku :-)


Až se domluvíte s konkrétním chovatelem, přijďte se předem na kotě nezávazně podívat. Chvíli pozorujte, jak si vyhlídnuté koťátko hraje s ostatními; je stejně čilé, nekulhá, není něčím nápadné? Prohlédněte mu oči, uši, nos, tlamičku a zadeček: musí být zdravé, čisté, bez špíny, výtoku či zápachu. Nedbejte na výmluvy chovatele, kotě si neberte, dokud nebude zcela bez potíží, případně si vyžádejte písemné vyjádření veterináře či k němu s kotětem a s dosavadním majitelem rovnou zajděte.


Vhodný věk pro převzetí kotěte je 10 - 12 týdnů. Rozhodně si neberte kotě, které je mladší než 8 týdnů. Takové kočičí miminko ještě potřebuje svoji mámu a náhlé odloučení je pro něj velkým šokem. Navíc příliš brzy odebraná koťata mají sklon k častějším a vážnějším zdravotním potížím, bývají i v dospělosti více plachá a nervózní, hůře se učí některým dovednostem (např. hygieně).


Nejjistější je pořídit si koťátko od někoho, koho dobře známe a můžeme mu důvěřovat jako zodpovědnému chovateli, nebo z dobrého kočičího útulku, kde kotě dostanete obvykle naočkované a čerstvě prohlédnuté veterinářem.





  • Co je potřeba při převzetí?

Zeptejte se původního majitele: co a kdy jsou kočky zvyklé jíst, zda jsou nebo nejsou očkované, jak jsou staré (koťátka by neměla být mladší než 12 týdnů, určitě si je neberte, pokud je jim méně než 8 týdnů). Požádejte o něco, co jim bude svou vůní připomínat původní domov (nejlépe kousek hadříku z pelíšku nebo oblíbenou hračku).




  • Co budeme potřebovat dále?

Další hračky, škrabadlo na drápky, hygienické potřeby, dobrou knížku o péči o kočku (např. Andrew Edney: Velká kniha péče o kočku)

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 513 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.