Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Koťátko: Návod k použití V.

Část V.: Dá se kočka vycvičit?

Autor: Marti+Maty+Niki+Teri+Vojta , 28.12.2003

K čemu ještě můžu kočku vycvičit?
Kočky jsou úplně jiná zvířata než psi. Nebudou vám aportovat míček (ale můžou vám ho přinést samy, až si budou chtít hrát), nebudou s vámi chodit rády na vodítku (ale náš kocour chodil dobrovolně s námi venčit psa), dokonce se ani nebudou chtít mazlit pokaždé, když si vzpomenete. Doma máme s kočkami vztah založený na partnerství a vzájemném respektu. My je nenutíme dělat to, co nechtějí, a ony na oplátku nedělají to, co nemají. Většinou. Rozhodně byste je ale měli naučit základní pravidla domácnosti:
1) kam se chodí na záchod
2) kde se jí a kde se jíst nesmí (když si kotě odnese jídlo do obýváku, pak klidně, ale rozhodně řeknete TADY NE, jídlo jí vezmete a přenesete na její misku).
3) kde si smí brousit drápky (pořiďte jí škrabadlo, když si začne brousit drápky o koberec, řekněte TADY NE, odneste jí ke škrabadlu a jemně položte packy na škrabací plochu).
4) na stůl, na záclony a podobně se neleze (buďte důslední: nesmíte kočce nikdy dovolit, co má zakázáno, jinak to dodržovat prostě nebude. Vleze-li tam, kam nesmí, okamžitě ji chytněte, řekněte DOLŮ a postavte na zem. Později se naučí reagovat i na samotné slovo DOLŮ. Není třeba žádných fyzických trestů, v krajním případě můžete kočku zlehka plácnout srolovanými novinami nebo na ni cáknout vodu postřikovačem). Doporučuji chránit kočku i před otevřenými okny, má sice devět životů, ale při skoku ze 4.patra nebo pod auto jí nezbyde žádný).
5) u stolu se neloudí (nikdy nedávejte kotěti ochutnávat ze svého při jídle. Jestli chcete, můžete mu kousek nechat a po jídle mu to dát na jeho misku. Požádejte o totéž všechny členy rodiny i každou návštěvu).
6) Pokojové květiny se neokusují. (kočka potřebuje trávu k vyvrhování nestrávených chlupů, které se jí dostaly do žaludku při čistění kožíšku. Dejte jí k dispozici květináč s trávou a listy okusovaných rostlin postříkejte zředěnou citronovou šťávou. Kočce okusování nedovolujte. Nemějte v bytě žádné jedovaté rostliny.)
7) chcete-li některé části bytu kočkám zpřístupnit jen ve vaší přítomnosti, hodí se natrénovat pokyn k odchodu. (My jsme ty naše naučili odejít z obýváku tak, že jeden z nás je lákal zvenčí a druhý zevnitř vyháněl se současným voláním ODCHOD nebo HUŠ a luskáním prsty, které kočky nemají rády. Dnes už stačí jen samotný pokyn).
8) lidem se může důvěřovat (nikdy kočce neubližujte ani z legrace, netahejte ji za ocas či vousky, nevyhazujte ji do výšky, nezavírejte ji bezdůvodně do uzavřeného prostoru. Nevybíjejte si na ni svou zlost, nekřičte, berte ji jemně a s láskou. Pokud můžete, vyhovte jejímu přání. Mazlete se, když máte chuť vy i kočka. Jen tak docílíte toho, že vás kočka bude od malička respektovat a bude se snažit vám udělat radost. Všimněte si, že lépe poslouchá ty členy rodiny, které má ráda).


Snažte se svému kotěti odmalička porozumět, ono se taky snaží pochopit, co mu říkáte. Kočky se s vámi chtějí domluvit, jen používají jiné způsoby. Všímejte si, jaký typ mňoukání zrovna používá. Co dělá její ocas? Stojí k vám čelem, bokem, ohlíží se po vás přes rameno? Nabízí vám bříško k podrbání nebo je jí váš zájem zrovna nevhod? Budete-li vnímaví, vaše kočka vám ráda vyjde vstříc i bez drezůry.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 542 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.