Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Koťátko: Návod k použití VI.

Část VI.: Nebezpečí v bytě

Autor: Marti+Maty+Niki+Teri+Vojta , 28.12.2003


  • Jaká nebezpečí mohou číhat na naše koťátko?

Především je to městská ulice. Nebydlíte-li na vesnici nebo hodně daleko od silnice, raději kočku ven ani nepouštějte. Naše koťátka jsou zvyklá na byt a výběh nepožadují. Bude-li mít kotě doma dostatek jiného pohybu, o nic nepřijde. Pod koly auta, v rukou krutých lidí, ztracené v útulku, zraněné po pádu do neznámých prostor, otrávené jedem na krysy atd. může přijít o to nejcennější - o život.
Rozhodně nepouštějte novou kočku ven dřív než po 2-4 týdnech. Kočky by po přestěhování měly zůstávat nějakou dobu jen v bytě, aby ho uznaly za svůj domov a neztrácely orientaci po každém výletu ven. Čím více byla kočka citově vázaná na své původní majitele, jiné kočky nebo revír, tím déle by měla zůstat s vámi v bytě.
Doma je nebezpečné otevřené okno. My raději větráme buď tak, aby se kočky nemohly škvírou protáhnout, anebo je z větrané místnosti vyženeme. Kromě toho mají lézt na okna zakázáno.
Nebezpečné mohou být některé pokojové rostliny, například azalka, vánoční hvězda či difenbachie.
Pro kočky je smrtelně nebezpečná dokonce i káva, kakao, čaj a maté. Kofein (tein) v nich obsažený způsobí nebezpečné zrychlení srdečního tepu. Týká se nápoje i usazeniny v hrníčku.
Nebezpečí číhá tam, kde skladujete čistící a prací prostředky a jiné jedovaté látky. Ukládejte je tam, kam kočky nemohou. To samé platí o lécích, se kterými se přece tak pěkně kutálí...
Nebezpečné, zejména pro koťata, jsou ubrusy. Na nich totiž může stát nějaký těžký nebo horký předmět, který při stržení ubrusu spadne na kotě a zraní je nebo opaří. Prvních pár měsíců používejte raději krátké nebo žádné.
Nebezpečné jsou hlubší nádoby s vodou (vana, kbelík), kam kotě snadno skočí, ale ven už nemůže.
Nebezpečná je pračka, lednička, mikrovlnka a myčka nádobí, nikdy ji nenechejte otevřenou. Kotě tam nepozorovaně skočí, dvířka se zaklapnou a přístroj se stane smrtící pastí.
Nebezpečné jsou elektrické zásuvky na zemi, kotě neví, co se stane, když na ně udělá loužičku.
Nebezpečný je neuklizený nůž na stole nebo ostré nůžky, nádoby s horkou tekutinou, žehlička, otevřený odpadkový koš.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 647 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.