Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

4. týden těhotenství

Během čtvrtého týdne těhotenství – tedy ve druhém týdnu svého života dojde k uhnízdění blastocysty do děložní sliznice. Blastocysta musí dát tělu najevo, že se zahnízdila Dochází k nástupu hormonálních změn, které zabrání nástupu další menstruace.

Autor: Ariadna , 29.6.2006

4. týden těhotenství(2. týden stáří plodu)


Během čtvrtého týdne těhotenství – tedy ve druhém týdnu svého života dojde k uhnízdění blastocysty do děložní sliznice. Blastocysta musí dát tělu najevo, že se zahnízdila Dochází k nástupu hormonálních změn, které zabrání nástupu další menstruace. Kromě nárůstu progesteronu dochází k nárůstu HCG – lidského choriového gonadotropinu – jehož hladina v těle budoucí maminky začíná narůstat. 14 dní po oplodnění se může hladina HCG v krvi budoucí maminky pohybovat mezi 3-426mIU/ml.


Díky tomu může maminka pocítit první známky těhotenství ještě před tím, než jí vynechá menstruace. Velikost embrya není ani jeden milimetr, a už má velký vliv na svoji maminku. Mezi první známky těhotenství patří mravenčení nebo napětí v prsou – ta jsou velmi citlivá a napjatá (žena v nich cítí určitý tlak). Mnoho žen je v této době také podrážděných. I to mají na svědomí hormonální změny, ke kterým dochází (na druhou stranu, můj muž tvrdí, že v tom žádný rozdíl není, protože před těhotenstvím jsem byla podrážděná vždy před nástupem menstruace, takže to vyšlo nastejno). Díky vlivu hormonů může tedy docházet k výkyvům nálady, výlevům emocí a podobně. Na to si budete muset jak vy tak partner zvyknout. K dalším znakům může patřit i lehká nevolnost (i když ne každou ženu nevolnosti v těhotenství trápí) a citlivost na pachy a chutě.


I nadále dochází přibližně každých 12 hodin k dělení buněk. Na konci 4.týdne má budoucí miminko již několik tisíc buněk a je hluboce „zanořené“ do děložní sliznice.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 289 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.