|
|
Příkrmy kojenců (MUDr.Hofhanzlová)-1.část |
Poradna o zdravém způsobu života a homeopatie
MUDr.Judita Hofhanzlová http://calendula.cz/ |
|
Autor: Biomamka , 4.7.2006 | |
|
Příkrmy kojencůKojené děti Oficiálně se doporučuje zařadit první přikrm po ukončení 6 měsíce, pokud však dítě příkrm odmítá, je plně kojené a prospívá, je čiperné, čilé, dobře se vyvíjí, můžeme plně kojit dále celý 7, 8 měsíc. Maminka sama nejlépe pozná, co její děťátko potřebuje. Částečně kojené nebo nekojené děti Zařazujeme přikrm po ukončení 5 měsíce. Částečně kojeným dětem je možné místo mléčného příkrmu vařit rýžové odvary již od 1 měsíce, pokud ovšem maminka také kojí. Rýžový odvar : půl hrnku (250ml) směsi rýže natural a sladké rýže namočíme na 12 hodin do 1l vody a v téže vodě vaříme na mírném ohni 2- 3 hodiny v normálním hrnci, ne v tlakovém. Přes husté síto propasírujeme, případně ještě naředíme převařenou vodou na požadovanou hustotu. Můžeme uvařit na 2 dny dopředu, uchováváme v chladničce. Ohříváme v teplé lázni, nikdy ne v mikrovlnné troubě. Do 4 měsíce se snažíme neochucovat, později můžeme přisladit medem nebo ječmennou nebo rýžovou sladěnkou nebo rozmixujeme s oloupaným čerstvým nebo dušeným jablkem, kouskem banánu, větším dětem s jiným ovocem, které jim chutná.
První nemléčný příkrm - zeleninovo-obilná polévka se připravuje z těchto surovin :
- Alespoň ze dvou druhů zeleniny
- Celozrnné obiloviny
- Zelené natě
- Tuku
- Vody
ad 1) Zelenina
- vaříme ze zeleniny, která vyroste v naší zemi
- ze zeleniny, která právě zraje
- ze zeleniny, která je přirozeným způsobem uskladněna
- ze zeleniny střední velikosti
- ze zeleniny z vlastní zahrádky nebo bio kvality, která není uměle hnojena ani ošetřena chemickým postřikem, PRO BIO Šumperk vydává každý rok bulletin se seznamem bio zemědělců ve všech krajích
- každý den vaříme polévku čerstvou z čerstvě okrájené nebo nastrouhané zeleniny
- základem polévky by měla být mrkev, různé druhy dýní, cuket, zejména dýně hokaido
- dále přidáváme do polévek černý kořen, kedlubnu, ředkvičku, zelený hrášek, bílou část pórku, brokolici, salát, špenát, červenou řepu - tu však delší dobu vaříme
- brambory přidáváme jen občas ne častěji než 1-2x týdně, raději je nahrazujeme dýní hokaido nebo obilovinami, nesmí být zelené ani naklíčené
- malou část zeleniny můžeme přidat do polévky ke konci varu jemně nastrouhané čerstvé, odstavíme a necháme 10 minut dojít
ad 2) Obiloviny
- do 10 měsíce bez lepku : rýže, jáhly, kukuřičná krupice, pohanka, amarantová mouka (přidáváme do polévky jen po špetkách)
- od 10 měsíce s lepkem : jemné ovesné vločky, obilné klíčky žitné a pšeničné, kroupy, pšeničná a špaldová mouka se doporučuje podávat až v roce
- obiloviny několik hodin namáčíme ve vodě
- kromě rýže a krup vaříme obiloviny 15 až 20 minut do rozvaření, rýži a kroupy vaříme podle druhu déle, vždy do rozvaření alespoň 1 - 1,5 hodiny
- obilovin přidáváme jen malé množství na 1 HR asi 1ČL neuvařených
- amarantovou mouku přidáváme jen po špetkách
ad) 3 Zelené natě
- do každé polévky přidáme po odstavení z plotýnky zelené natě - pažitka, petržel, vojtěška alfalfa
- na jaře přidáváme po lístečcích jedlé plané byliny - kopřiva, lístek fialky, lístek bršlice kozí nohy…
- jsou důležitým zdrojem vápníku a železa
ad) 4 Tuk
- přidáváme do hotové polévky, kvůli správnému vstřebávání látek rozpustných v tucích
- na špičku nože máslo
- 1 - 2 kapičky panenského za studena lisovaného oleje - sezamový, slunečnicový, olivový, dýňový
ad) 5 Voda
- dobrá pramenitá voda ze známých ověřených zdrojů
- pokud nemáme jinou možnost tak balenou kojeneckou vodu
|
|
Zobrazeno doposud 326 x.
|
|