Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

14. týden těhotenství (12. týden stáří plodu)

Autor: Ariadna , 11.7.2006

Maminka



Těhotenství na vás už začíná být znát. Nastává čas koupit si nějaké těhotenské oblečení.


Kůže na bříšku se napíná a je proto potřeba o ni dobře pečovat. Některým maminkám se vytvoří tmavá pigmentová čára - linea negra. Mohou se měnit i dvorce bradavek - tmavnou, jsou větší. Tyto změny po porodu vymizí.


Naopak péče o pleť například na obličeji je podstatně jednodušší. Velký vliv mají hormony - mnoho maminek má v těhotenství krásnou pleť.


Pozor na rentgen apod. žádné množství radiace není bezpečné. I když už minulo to "nejnebezpečnější" období - první trimestr - stále dávejte pozor na léky, které byste případně musela brát. Pečlivě vždy prostudujte příbalový leták a nebojte se zeptat, zda je možno jíst daný lék v těhotenství. U většiny "běžných" léků existuje varianta, kterou je možno jíst i v těhotenství.


Miminko


Vaše miminko ve 14 týdnu těhotenství již začíná nacvičovat na svůj život mimo maminčino bříško. I když bude jeho pobyt uvnitř ještě poměrně dlouhý, takže má na "nácvik" dost času. Začíná spát, budí se, cvičí, otáčí hlavou, kroutí prstíky a otevírá a zavírá pusinku. Také již čurá do plodové vody, kterou polyká a "dýchá" ji - plíce se na ní cvičí.


Hlava je ve srovnání se zbytkem těla stále ještě příliš velká. Tvoří přibližně jednu třetinu celkové délky.


Pohl. orgány jsou plně vyvinuty - děvčátka mají ve svých vaječnících přibližně 2 mil. vajíček, po porodu to bude už jen milion a v 17 letech asi 200 000.


Oči se přesouvají více do středu obličeje (z počátku byly spíše po stranách. Krk je delší.


Tatínek


Tatínkové se mohou cítit odstrčení -všichni se baví jen s maminkou o budoucím miminku a o těhotenství. Zkuste tatínka zapojit - naplánujte, co bude potřeba změnit v bytě, jak jej na miminko nachystáte.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 311 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.