Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

15. týden těhotenství (13. týden stáří plodu)

Autor: Ariadna , 11.7.2006

15. týden těhotenství (13. týden stáří plodu)


Miminko


Kůže plodu je v patnáctém týdnu těhotenství – tedy 13. týdnů po početí ještě stále téměř průhledná. Kosti už jsou sice o něco pevnější, ale stále jsou to spíše chrupavky.


V této době se vyvíjí se množství svalů. Plod se začíná v děloze aktivně pohybovat, i když jeho pohyby nejsou zatím řízeny mozkem.


Na koncích prstíků už se objevují otisky prstů.


Dítě je vyživováno přes placentu. Ve střevech se vytváří vrstva nazvaná meconium) Dochází k dalšímu vývoji plic. Vytvářejí se potní žlázy. Játra a slinivka začínají fungovat.


Ústa mohou začít provádět sací pohyby. Dítě polyká a také dýchá plodovou vodu.


Na hlavičce plodu jsou vytvořeny vlásky (lanugo).


Již je jasně rozlišeno pohlaví, vnitřní i zevní pohlavní orgány jsou již vytvořeny, i když na ultrazvuku ještě stále není vidět. (stejně se vás už každý bude ptát, jestli už víte, co to bude.


Maminka


Teď už přibíráte pravidelně. Bříško pomalu roste a pokud jste byla zvyklá na obtažené kalhoty, můžete začít mít problémy. Na druhou stranu každé bříško je jiné a tak se může stát, že spíš budete přemýšlet, kdy už to na vás bude vidět.


Tmavnou mateřská znaménka a může se objevit tzv. linea negra – už jsme o ní psali v minulém měsíci. Dobře o své bříško a poprsí pečujte.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 296 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.