Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

27. týden těhotenství

Váha miminka se pohybuje kolem 900g a velikost 36cm, v následujících týdnech bude rapidně narůstat. (Ovšem nezapomeňte, že jde o průměrnou hodnotu – hodně záleží také na genetických předpokladech, tedy na velikosti a váze maminky a tatínka).

Autor: Ariadna , 15.9.2006

27. týden těhotenství (25. týden stáří plodu)


Miminko


Váha miminka se pohybuje kolem 900g a velikost 36cm, v následujících týdnech bude rapidně narůstat. (Ovšem nezapomeňte, že jde o průměrnou hodnotu – hodně záleží také na genetických předpokladech, tedy na velikosti a váze maminky a tatínka).


Mozkové buňky i nadále zrají. Podle některých experimentů je dítě již v tomto stádiu vývoje schopné učit se a pamatovat si. Oči se zavírají a otvírají.


Dítě si začíná vyvíjet vlastní denní rytmus – začíná pravidelně spát a probouzet se. Bohužel to vypadá, že většina miminek spí v době, kdy jste vzhůru, zatím co když jdete spát, probouzí se a začíná být aktivní. Možná vám ale jen dává najevo, že jste si lehla špatně. Mnoho miminek si už v bříšku cumlá paleček a saje.


Zvyšuje se počet plicních sklípků – vzdušných vaků. Jejich růst se bude zvyšovat až přibližně do 8 let. Také se rozmnožují cévky v plicích. I když plíce nejsou ještě plně vyvinuty, pokud by se miminko narodilo, byly by již schopny (za určité podpory ventilátoru) zásobit tělo kyslíkem.


Maminka


Změny vaší postavy začínají být stále výraznější a nárůst hmotnosti rychlejší. Pokud jste zatím příliš nepřibírala, teď se to může změnit.


Pokud jste ještě nezačala chodit do "kurzu pro budoucí maminky" a chcete jej navštěvovat, je nejvyšší čas s tím začít.


Díky nárůstu váhy a změnám těžiště se mohou objevit i další problémy spojené s vyšším stupněm těhotenství, jako jsou křečové žíly, hemeroidy nebo křeče v nohou.


Pohyby miminka byste měla cítit pravidelně – pokud miminko necítíte delší dobu nebo se pohybuje jen velmi málo, navštivte svého lékaře.


Průměrný přírůstek váhy maminky je 7 kilogramů, ale může se pohybovat od 3,5 do 11,5 kilo.


Tatínek


Vaše bříško je již velmi patrné a tak zapojte i tatínka. Jednak se může postarat o natírání namáhané kůže pleťovým mlékem nebo krémem, procvičovat masáže, které jistě uplatní u porodu, ale v některých případech i chodit s vámi do těhotenského kurzu.


Důležité je i číst miminku knížky (to se hodí, pokud máte už nějaké děti – udělejte si společné hodinky nad knížkou), aby si miminko zvykalo na jeho hlas.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 468 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.