|
|
Přehled výskytu vitamínů a minerálů v potravě |
|
Autor: Baruschka , 6.10.2006 | |
|
Vitamín |
Účinek v organismu |
Nedostatek |
Zdroje v potravě |
---|
B1 (thiamin) |
proti zánětu nervů, látková přeměna cukrů, růst, nervové a svalové funkce |
poruchy nervového systému, poruchy koordinace, nechutenství, únava, snížená koncentrace |
celozrnné pečivo, pšeničné klíčky, otruby, těstoviny, rýže, vepřové a rybí maso, játra, ledviny, vejce, ořechy, fazole, hrášek, kapusta, ryngle |
B2 (riboflavin) |
buněčné dýchání, podpora růstu a tělesné hmotnosti |
poruchy růstu, kožní změny |
pivní kvasnice, pšeničné klíčky, mléko, sýr, vejce, játra, ledviny, paštika, kakao, čokoláda, sója, houby, brokolice, špenát |
B6 (pyridoxin) |
Metabolismus nenasycených mastných kyselin, cukrů a bílkovin, krvetvorba, antitoxický účinek |
poruchy růstu, chudokrevnost |
rybí, kuřecí, vepřové maso, játra, brambory, sója, celozrnné pečivo, banány |
B12 (cyanokobalamin) |
posiluje organismus, udržuje zdravý nervový systém, krvetvorba |
chudokrevnost, nervová onemocnění |
rybí, kuřecí, hovězí, vepřové maso, mušle, krevety, játra, ledviny, mléko, sýry a vejce |
B13 (kyselina orotová) |
metabolismus a uchování vitamínu B12 |
mléko, syrovátka, kořenová zelenina |
C (kyselina askorbová) |
posiluje obranyschopnost i výkonnost organismu, protizánětlivý účinek, působí na stav cévní stěny, tvorbu hormonů nadledvin, tvorbu nervových přenašečů, ve vyšších dávkách chrání buňky před tvorbou volných radikálů (antioxidační účinek) |
únava, oslabení imunitního systému, snížená duševní a tělesná výkonnost |
citrusové plody, rybíz, jahody, zelená paprika, rajčata, brokolice, šípky, brambory, papája, česnek |
E (tokoferol) |
antioxidační, regenerační účinek, posiluje odolnost |
poruchy prokrvení, poruchy vývoje a metabolismu ve svalech |
celozrnné pečivo, obilné klíčky, rostlinné oleje, sója, ořechy, boby, mrkev, kapusta, kopřivy, ostružiny, avokádo, maso, tučné ryby, žloutek |
D (kalciferol) |
vstřebávání vápníku, rovnováha vápníku a fosforu, tvorba zubů a kostí |
osteomalácie u dospělých, u dětí křivice, zpomalený růst |
rybí tuk, tučné ryby (tuňák, sleď, losos, sardinky), játra, mléko, sýry, žloutek, kakao
sluneční záření aktivuje vitamín D |
|
|
Zobrazeno doposud 980 x.
|
|