Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Přehled výskytu vitamínů a minerálů v potravě

Autor: Baruschka , 6.10.2006













































Vitamín Účinek v organismu Nedostatek Zdroje v potravě
B1 (thiamin) proti zánětu nervů, látková přeměna cukrů, růst, nervové a svalové funkce poruchy nervového systému, poruchy koordinace, nechutenství, únava, snížená koncentrace celozrnné pečivo, pšeničné klíčky, otruby, těstoviny, rýže, vepřové a rybí maso, játra, ledviny, vejce, ořechy, fazole, hrášek, kapusta, ryngle
B2 (riboflavin) buněčné dýchání, podpora růstu a tělesné hmotnosti poruchy růstu, kožní změny pivní kvasnice, pšeničné klíčky, mléko, sýr, vejce, játra, ledviny, paštika, kakao, čokoláda, sója, houby, brokolice, špenát
B6 (pyridoxin) Metabolismus nenasycených mastných kyselin, cukrů a bílkovin, krvetvorba, antitoxický účinek poruchy růstu, chudokrevnost rybí, kuřecí, vepřové maso, játra, brambory, sója, celozrnné pečivo, banány
B12 (cyanokobalamin) posiluje organismus, udržuje zdravý nervový systém, krvetvorba chudokrevnost, nervová onemocnění rybí, kuřecí, hovězí, vepřové maso, mušle, krevety, játra, ledviny, mléko, sýry a vejce
B13 (kyselina orotová) metabolismus a uchování vitamínu B12 mléko, syrovátka, kořenová zelenina
C (kyselina askorbová) posiluje obranyschopnost i výkonnost organismu, protizánětlivý účinek, působí na stav cévní stěny, tvorbu hormonů nadledvin, tvorbu nervových přenašečů, ve vyšších dávkách chrání buňky před tvorbou volných radikálů (antioxidační účinek) únava, oslabení imunitního systému, snížená duševní a tělesná výkonnost citrusové plody, rybíz, jahody, zelená paprika, rajčata, brokolice, šípky, brambory, papája, česnek
E (tokoferol) antioxidační, regenerační účinek, posiluje odolnost poruchy prokrvení, poruchy vývoje a metabolismu ve svalech celozrnné pečivo, obilné klíčky, rostlinné oleje, sója, ořechy, boby, mrkev, kapusta, kopřivy, ostružiny, avokádo, maso, tučné ryby, žloutek
D (kalciferol) vstřebávání vápníku, rovnováha vápníku a fosforu, tvorba zubů a kostí osteomalácie u dospělých, u dětí křivice, zpomalený růst rybí tuk, tučné ryby (tuňák, sleď, losos, sardinky), játra, mléko, sýry, žloutek, kakao

sluneční záření aktivuje vitamín D

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 980 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.