Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Přehled minerálů a vitamínů v potravě II

Autor: Baruschka , 6.10.2006














































Minerály Účinek v organismu Nedostatek Zdroje v potravě
Hořčík (Mg) metabolismus vápníku a fosforu, nervosvalový přenos, růst, aktivace enzymů křeče svalů, třes, deprese, hubnutí kakao, pšeničné klíčky, sója, fazole, hrách, boby, ořechy, mandle, rozinky, kokos, otruby, rýže, těstoviny, celozrnné pečivo, jablka, fíky, banány, avokádo, olivy, špenát, ryby, maso, mléko
Selén (Se) působí zároveň s vitamínem E antioxidačně, posiluje imunitu chronická únava, svalová slabost játra, ledviny, mozek, brzlík, ryby, korýši, ořechy, celozrnné pečivo, kukuřice, cibule, droždí
Zinek (Zn) metabolismus nenasycených mastných kyselin, růst, imunitní reakce padání vlasů, kožní vyrážky, špatné hojení ran játra, ledviny, ryby, korýši, maso, sýr, celozrnné výrobky, semínka slunečnice, vejce, listová zelenina
Mangan (Mn) metabolismus tuků a cukrů, využití vitamínu C, růst kostí porucha metabolismu tuků, pokles hmotnosti celozrnné pečivo, pšeničné klíčky, ořechy, kořenová zelenina, hlávkový salát, špenát, borůvky, jahody, ořechy, čaj
Měď (Cu) antioxidační a detoxikační funkce, lepší využití železa poruchy krevního obrazu rybí maso, humry, ústřice, vnitřnosti, fazole, rozinky, švestky, mléko, rýže, otruby, cukr, mouka, kakao, ořechy, olivy, houby
Železo (Fe) zásobení organismu kyslíkem, součást hemoglobinu a některých enzymů, imunitní systém anémie, únavnost, náchylnost k infekci červené maso, vnitřnosti, ústřice, celozrnné pečivo, vejce, čočka, sója, boby, fazole, kedlubny, kapusta, hlávkový salát, brokolice, pažitka, kokos, rybíz, švestky, avokádo
Vápník (Ca) pevnost kostí, nervosvalová vzrušivost

denní dávka 800 - 1000 mg
lomivost kostí, bolesti, tetanie, hormonální poruchy mléko, mléčné výrobky, sýr, tvaroh, mák, ořechy, sója, žloutek, mořské ryby, sardinky, kakao, kapusta, špenát, brokolice, petržel, pórek, pažitka, mrkev, fazole, citrusové plody, datle, brusinky, avokádo, olivy, kokos, mandle
Fluor (F) odolnost kostí a zubů kazivost zubů žitný chléb, rýže, špagety, hovězí maso, čaj, káva, mrkev, meruňky

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 1121 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.