Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

cvičení v těhu - 2.část

posilování pánevního dna

Autor: verunecek+Míša4/07+Domík9/10 , 28.11.2006

Uzamčení hráze
Uzamčení hráze spočívá v tom, že stáhneme svaly pánevního dna před jakoukoliv aktivitou, která vytváří tlak směrem dolů, například zvedání tašky s nákupem, kýchání, kašel atd., a během této aktivity. Toto cvičení omezuje působení tlaku směrem dolů, a tím také oslabení svalů pánevního dna. Zvykněte si provádět uzamčení hráze během celého těhotenství, abyste předešla únikům moči a střevních plynů.

Gejša
Sexuální styk je dobrou příležitostí, kdy můžeme vnímat kontrakce a uvolnění svalů pánevního dna. V okamžiku penetrace stáhněte svalstvo pánevního dna a sevřete vaginu. Udržte kontrakci po dobu několika vteřin, pak uvolněte, ale bez tlačení ven. Provádějte cvičení několikrát za sebou. Lépe tak poznáte svaly pánevního dna.

Přestávky při močení
Pozor! Toto cvičení neprovádějte. Cvičení spočívá v tom, že se pokusíte, když jdete na toaletu, na začátku močení zcela zastavit proud moči. Během těhotenství se však nedoporučuje. Časté přerušování močení zvyšuje riziko infekce močových cest. Navíc by kontrakce svalů pánevního dna během močení mohly narušit správné fungování močového měchýře, který by pak byl nestabilní a vyvolával nutkavou potřebu. Spíše se věnujte mimo toaletu cvičení 3.1.1.

Rada: Pokud vás během těhotenství trápí únik moči, vyhýbejte se běhání, skákání, nošení těžkých břemen a dlouhému stání. Tak můžete ochránit svalstvo pánevního dna a předejít jeho oslabení. Pokud vás trápí častý únik moči nebo se vám nedaří stáhnout svaly pánevního dna, promluvte si o tom s lékařem při pravidelné prohlídce. Fyzioterapeut, který je vyškolený v oboru reedukace svalstva pánevního dna, může vytvořit zvláštní program cvičení – přímo vám na míru – a pomoci vám při cvičení, což vám pomůže snížit během těhotenství výskyt symptomů.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 314 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.