Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Peněžitá pomoc v mateřství - PPM (1.část)

Autor: Prosinec 2007 , 13.6.2007

Peněžitá pomoc v mateřství - PPM

Jako "mateřská" bývá v běžné řeči označována doba, po kterou je matka (rodič) uvolněn ze zaměstnání, aby se mohl věnovat péči o dítě. Zároveň mateřskou bývají označovány dávky, které rodič v tomto období pobírá. Užíváním slova "mateřská" tak dochází ke sloučení pojmů peněžitá pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek u peněžitých dávek a pojmů mateřská dovolená a rodičovská dovolená u období.
Co je to peněžitá pomoc v mateřství?
Je to dávka, kterou žena pobírá obvykle od počátku 6. týdne před očekávaným dnem porodu po dobu zhruba 6 měsíců po porodu a je zhruba ve stejné výši jako nemocenské dávky (69% z denního vyměřovacího základu z předchozího platu, existjí určité redukční hranice). Dávka má ženě nahradit příjem, o který v souvislosti s mateřstvím přichází. PPM je podmíněna předchozí pracovní činností, přesněji účastí ženy v nemocenském pojištění v předcházejícím období. Vzhledem k tomu, že dávka má sloužit jako náhrada za ušlou mzdu, musí žena pro nárok na dávku přerušit pracovní činnost, která jí nárok na dávky zakládá. Na základě přerušení této činnosti, může žena čerpat dávky nemocenského pojištění. Podmínka zanechání výdělečné činnosti se týká pouze výdělečných činností, které ženě zakládají nárok na PPM (platila z nich nemocenské pojištění), pokud žena tuto dávku chce čerpat. Žena může mít příjem z jiné pracovní činnosti.
Kdo má nárok na PPM?
Nárok na peněžitou pomoc v mateřství neplyne pouze ze skutečnosti těhotenství a mateřství, ale je vázán na nemocenské pojištění. Jedná se o dávku nemocenského pojištění.
Nárok na peněžitou pomoc v mateřství je vázán na tyto skutečnosti:

  • účastníte se nemocenského pojištění nebo se na Vás vztahují nároky z dřívějšího nemocenského pojištění,
  • účastnila jste se nemocenského pojištění nejméně po dobu 270 kalendářních dnů (počet dnů ode dne vzniku pojištění včetně sobot, nedělí a svátků) v uplynulých 2 letech před porodem. Do doby pojištění se započítávají i období stanovené v §6 odst. 2 zákona 88/1968 Sb. např. doba, kdy jste byla vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání; doba, po kterou jste po zániku nemocenského pojištění pobírala nemocenské nebo PPM; doba, po kterou jste byla účastna nemocenské péče v ozbrojených silách; byla poživatelkou důchodu ze sociálního zabezpečení,
  • Vaše těhotenství skončilo porodem (nedošlo k potratu ani umělému přerušení těhotenství),
  • nemáte příjem z pracovní činnosti, která Vám zakládá nárok na PPM, výjimkou jsou příjmy, které Vám náleží i za dobu mateřské dovolené (např. prémie, podíly).
    OSVČ musí navíc pro vznik nároku na PPM splňovat následující podmínky:
  • samostatná výdělečná činnost je vykonávána na území České republiky,
  • účastnila jste se nemocenského pojištění OSVČ alespoň po dobu 180 dnů v období jednoho roku před porodem,
  • zaplatila jste pojistné za celou dobu účasti na nemocenském pojištění včetně kalendářního měsíce předcházejícího nástupu na mateřskou dovolenou (pracovní neschopnost, ze které žena nastoupila na mateřskou dovolenou). Poznámka: Účast na nemocenském pojištění osob samostatně výdělečně činnyých vzniká vždy pouze na základě podané přihlášky. Účast OSVČ na nemocenském pojištění je tedy dobrovolná.
    Výše peněžité pomoci v mateřství
    Výše peněžité pomoci v mateřství se odvíjí od výše příjmu z výdělečné činnosti, ze které jste si platila nemocenské pojištění, resp. od výše záloh na nemocenské pojištění. Výši peněžité pomoci v mateřství Vám v době nástupu na mateřskou dovolenou vypočte buď zaměstnavatel nebo v případě OSVČ pracovník okresní (Pražské) správy sociálního zabezpečení. Následující odstavce proto slouží pouze pro Vaší informaci - ke zjištění zda máte na PPM nárok a v jaké výši Vám PPM bude vyplácena.
    Určení výše peněžité pomoci v mateřství
    Rozhodné období pro výpočet PPM se liší u osob samostatně výdělečně činných a u zaměstnanců.
    Rozhodné období zaměstnankyně
    Výše PPM se odvíjí od Vašich příjmů z výdělečné činnosti za 12 kalendářních měsíců, které předcházely měsíci, ve kterém jste nastoupila na mateřskou dovolenou. Toto období nazýváme rozhodným obdobím.
    Příklad: Žena nastupuje mateřskou dovolenou 12.4. 2004, rozhodné období pro výpočet výše peněžité pomoci v mateřství bude 12 předcházejících kalendářních měsíců, tj. duben 2003 až březen 2004.
    Rozhodné období OSVČ
    Rozhodným obdobím je v případě OSVČ jeden kalendářní rok. Jde o kalendářní rok, který předcházel kalendářnímu roku, ve kterém žena nastoupila na mateřskou dovolenou. Výše měsíčních vyměřovacích základů pro zálohy pojistného na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti za tento kalendářní rok, je rozhodující pro výši PPM. Při výpočtu výše PPM se pak počítá s částkou měsíčního vyměřovacího základu pro zálohy pojistného jako s příjmy za rozhodné období u zaměstnanců.
    Doba poskytování peněžité pomoci v mateřství
    Peněžitá pomoc v mateřství (dále PPM) se poskytuje zpravidla po dobu 28 týdnů, a to od počátku 6. týdne před očekávaným dnem porodu, nejdříve však od 8. týdne před tímto dnem.
    Poznámka: Žena, která je před nástupem na mateřskou dovolenou v pracovní neschopnosti a pobírá nemocenskou, nastupuje mateřskou dovolenou vždy počátkem 6. týdne před očekávaným dnem porodu.
    Doba poskytování PPM osamělé matce
    Za osamělou matku jste podle zákona považována, pokud jste neprovdaná, rozvedená nebo z jiných důvodů osamělá matka. To znamená matka, která nežije s druhem a pečuje o narozené dítě. Pokud žijete s druhem, nemůžete být za osamělou matku považována, i když jste např. svobodná. Jako osamělá matka máte nárok na PPM po dobu 37 týdnů, a to od počátku 6. týdne před očekávaným dnem porodu, nejdříve však od 8. týdne před tímto dnem. Vyčerpáte-li z PPM před porodem méně než 6 týdnů, protože porod nastal dříve, než určil lékař, máte nárok na peněžitou pomoc v mateřství až do vyčerpání celkového nároku na PPM po dobu 37 týdnů. Nastoupíte-li ze své vůle na mateřskou dovolenou později než začátkem 6. týdne před očekávaným porodem, bude vám po porodu PPM poskytována pouze po dobu 31 týdnů.
    Poznámka 1: Za druha je považován muž žijící s matkou ve společné domácnosti po dobu delší než tři měsíce.
    Poznámka 2: Doba poskytování PPM nemůže být kratší než 14 týdnů a nemůže skončit dříve než 6 týdnů ode dne porodu.



Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 3047 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.