Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Jídelníčky
pro prcky aneb co jí naše dětičky...


 Články 15 z 5 
 od AnžuliJídelníčky
prcek 2 a 3/4 roku

Ahoj holky,

Bylo to pro mě moc zajímavé přečíst si Vaše jídelníčky, takže zmíním i náš, i když se moc od těch Vašich neliší. Ale třeba to někomu pomůže.

Snídaně – povětšinou kaše z vloček (ovesné, rýžové, špaldové) nebo z krupice (špalda, pohanka, polenta) nebo špaldové mouky. Vařené jen s vodou. Na to trošku másla/oleje a dobrůtky (jabko /švestky/hrozinky/semínka…v létě to bylo super s drobným ovocem). Julce to ničím nesladím, nevyžaduje to (teda ona to sladké ani nezná, chuděrka). Já to baštím s ní, ale s javorovým sirupem/medem. Mnoho let jsem jedla k snídani jenom jogurty, ale poslední půl rok jsem si na ty kaše tak navykla, že po nich můj žaludek ráno vysloveně volá. Nevím, jestli dělám dobře, že ji to vařím každý den, tak to občas proložím chlebem s máslem/medem/žervé/kozím/tvrdým sýrem. Stejně se ale shání po kaši.

Obědy- skoro to samé jako vy – takže v jednom (max. 2 hrních) obilnina, zelenina, luštěnina. Když ne luštěnina tak maso nebo tofu nebo nic. Nebo zeleninové omáčky a různé druhy těstovin. Občas sladká jídla (jáhelník, žemlovka, pohanka s ovocem, těstoviny s tvarohem). Občas obdoba české klasiky (pečené/dušené maso, kapusta, špenát, ryba, vaječná omeleta s hráškem, dušená mrkev,…. Julka vyžaduje polévky, takže u nás se oběd bez dvou chodů neobejde. Nezachrání to ani hustá polévka. Polévky buď zeleninové bez zásmažky (ale s nějakou obilninou) nebo alá krémové (různé druhy rozmixované zeleniny – dýně, mrkev, červená řepa, brokolice,…). Opeču k tomu na sucho dalamánek nebo chleba. Někdy si Julka slavnostně naservíruje na talíř i bio kysanou smetanu – to miluje. Teď hodně ujíždíme na červené řepě v různé podobě . Současná mňamka je pečená ve šlupce v alobalu – jako příloha na teplo i studeno. Super je po upečení nakrájená na kostičky, máslo, zelená petrželka, sůl, česnek

Svačiny dopo – ovoce (momentálně snad jen jabka, občas víno), někdy přesnidávka.

Svačiny odpo – bílý jogurt a lupínky/pukance/rýžový chlebík nebo „zdravá mamčina buchta“ Oblíbený je desert z jáhlí a jablek (uvařené jáhly rozmixované s lehce podušeným jabkem, mixované) Večeře – polévka od oběda nebo různé druhy placek (z vařených brambor, z kupovaného jáhlového nebo polentového knedlíku, z cz mouky, ze zbytků) nebo palačinky (špaldové, pohankové) nebo chleba (třeba s rozetřeným avokádem). Uvědomuji si, že téměř nevařím brambory jako přílohu, maximálně v polévce nebo občas placky. Ale zase je vaří babičky.

Pro známé a příbuzné v okolí to přijde pořád to samé, ale myslím, že ani nemají ponětí, kolik existuje např. druhů obilnin, tak tu jednostrannost moc neřeším. Obávám se školky, je to moje černá můra. Připomínám, že cácorce budou v květnu už 3 roky.

Anžuli
Více ...
Vložil: Biomamka dne 2.2.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 od IrennJídelníčky
prcek 2 roky

U nás je dětský jídelníček taky hodně furt to samé dokola (kromě obědů, ty se snažím hodně obměňovat). Ale ráno mívá Natánek různé kaše (nepije vůbec mlíko, tak aby měl aspoň něco mlíčného) nebo špaldovou vánočku s máslem, nebo pečivo s něčím. Sváča ovoce nebo přesnídávka, případně pár celozrnných sušenek z DM nebo odjinud. Sváča odpolko většinou jogurt, někdy ovoce nebo sušenky. Večer buď zbytek od oběda nebo pečivo s něčím, snažím se k tomu dávat čerstvou zeleninu, ale tu Natánek vůbec nechce:-( Tak to řeším zeleninovými polívkami, velký hit jsou různé krémové (z dýně, mrkve, pastiňáku, topinamburů) rajská.

2 - 3x týdně má Natánek maso nebo rybu. to mívá ve školičce, kam 2x týdně na dopolko chodí. Co se týče obědů, jíme všechno možné - tenhle týden jsem dělala špenátový koláč, pilaf z rýže a quinoi s tofu, seitan na způsob znojemské, plněné cukety.
Více ...
Vložil: Biomamka dne 2.2.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 od PeťulyJídelníčky
prckové 3 a 1/4 roku a rok

Z našeho jídelníčku pro ročník +/- 2003 něco možná inspirace: Ráno mu vyšlehávám rýžové mléko (už home made :-) s banánem a trochou javorového sirupu, jinak obvykle pohanková kaše dělaná šetrně z celých zrn pohanky, nebo chléb s rostlinným margarínem, pažitka, sezónní zelenina. K obědu taky nejrůznější obvykle domácí zeleniny, z příloh dělám oblíbenou bramborovou kaši nastavovanou jáhly (je výborná), bulgur, těstoviny, rýži, kuskus. 2-3x týdně máme kousek bílého masa nebo ryby. Ultrarychlá mňamka je: svařím rýžové mléko s jemně mletými ovesnými vločkami, nechám chvíli nabobtnat a přidám rozmačkaný banán. Nebo povařím jablíčka s jemně nastrouhanou mrkví, nakonec přidám trochu ovesných vloček, zakápnu olejem lisovaným za studena a přidám lžíci sladěnky. Rychlé jsou nejrůznější celozrnné koláče na kulatý plech. Těsto obvykle plácám co dům dá :-) Taky jsou rychlé a moc dobré zeleninové polívky - taky ála co dům dá (zahušťuju je jáhlami, kuskusem) nebo polívky krémové šlehané. Ze zbytků kaší nebo příloh dělám placky, stačí do nich osmahnout do růžova cibulku a je to fakt dobrůtka. Taky dělám nejrůznější obilninový dezerty, nechávám je rozvařit, vyšlehám, přidám ´pudingový´ krém (dělávám z kuzu), přidám ovoce, ozdobím kokosem a sirupem, nebo nastrouhanou černou čokoládou. Nedávno jsem dle receptu od některé šikulky zde dělala pilaf rýže/čočka - MOC dobré! :-) Vše dělám bez mlíka a živočišných tuků.

Kořením mořskou solí, Wurzlem, sojovkou Shoyu, miso pastou a taky umeoctem.
Více ...
Vložil: Biomamka dne 2.2.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 od KlaudieJídelníčky
prckové 3 roky

my to máme hooodně zjednodušené školkou:-)

Snídaně - ta jejich 300 Beby Bifidus :-) a k tomu jen pár zobnutí - chlebík se žervé, chlebík+máslo+marmeláda, 5 celozrnných piškotů (nebo BIO vafle z Delvity), nebo rýžový chlebík (s čokoládkou - mají super taky v Delvitě)

Svačina - ve školce- chleba s máslem a zelenina (vyjímečně něco jiného, tohle je asi nejčastější)- zelenina jsou papriky, rajčata, kedluben, mrkev, ředkvičky...

Oběd - taky školka - např. včera byly špagety, dnes bude zeleninové rizoto

Svačina - školka - byl včera jogurt, dnes je jablečný koláč

(oni mají ve školce vlastní kuchařku jen pro tu jednu třídu, takže sice to není BIO, ale je to aspoň čerstvé a s láskou vařené a pečené :-))

II. svačina - doma - většinou ovoce - jablko, banán, hroznové víno, mandarinka

Večeře - včera květáková polévka s mixem ostatní zeleniny, zahuštěná ovesnými vločkami, dnes asi bramborová kaše (předpokládám že k tomu vyloudí babiččin broskvový kompot), zítra udělám těstoviny (a já si je dám s nastrouhanou čokoládou). Já totiž večer jím s dětma - před půl sedmou, manžel jí většinou až když se vrátí z práce anebo když už TT spí.

O víkendu jíme většinou k jednomu obědu maso + brambor(bramborový kendlík, těstoviny) + zeleninu - a k druhému buď masa málo (rizoto)anebo vůbec :-). Někdy mi přijde že jíme málo ryb, jenže ryba je u Terky pořád potencionální alergen, takže jí máme tak 1-2x měsíčně. Mně to chybí, takže si jí dávám v práci k obědu aspoň jednou týdně :-)
Více ...
Vložil: Biomamka dne 2.2.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 od LucieJídelníčky
prcek 3 a 3/4 roku

taky je naše kuchyně docela jednotvárná, ale Adámek si zatím nestěžuje, většinou sní, co mu dám. Snídá chleba namazaný kozím žervé a obložený sezónní zeleninou (teď v zimě nastrouhaný kedluben, mrkev, ředkev nebo naklíčená vojtěška či řeřicha), nebo chleba s tahini a jablečnými povidly nebo chleba namazaný mandlovou pastou z Rozmarýny.

K obědu velice často různé varianty bio "eintopfu" tzn. různé druhy nakrájené zeleniny krátce povařené, do toho mu dávám různé druhy těstovin, pohanku, čočku, rýži, kuskus nebo jáhly, lehce zakápnu olejem. Tak jednou za tři dny do toho dostane kousek masa (bio vepř, hovězí, jehněčí nebo kuře Extra kvalita z Delvity), jinak mu do toho dávám nakrájené tofu nebo tempeh, občas na to nastrouhám sýr. Někdy je to tekutější jako polívka, jindy hustší jako rizoto.Vzhledem k tomu, že střídám druhy zeleniny, přílohy a maso nebo tofu, není to zas taková nuda. Občas udělám jednodruhovou hutnou polívku: mrkvovou, dýňovou, čočkovou nebo cizrnovou, anebo klasiku jako špenát nebo fazolky na (sojové) smetaně (k tomu hotový jáhlový knedlík nebo polentu). To jsou obědy, v podstatě to teď s ním jím taky, jen si občas do polívky dopřeju trochu sypkého vývaru Wurzl.

K svačině tradičně jogurt s lupínky nebo občas jablečný krém s jáhlami (prodává Rozmarýna)

K večeři mívá Adam nekořeněnou variantu toho, co jíme my - těstoviny, salát, rybka nebo maso na grilu s přílohou atp. Pokud máme něco ostřejšího nebo exotičtějšího, tak mu udělám ovesnou nebo jáhlovou kaši s nastrouhaným ovocem, trošku oslazenou javorovým sirupem. (P.S. Nejsem tak úžasná hospodyně, abych vařila dvě teplá jídla denně, večer většinou vaří manžel a relaxuje u toho).
Více ...
Vložil: Biomamka dne 2.2.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 15 z 5 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.