|
Deník Dobroty tady najdeš (časem) dobré a vyzkoušené recepty
Články 1 až 7 z 7
|
Buchta RAFAELO
1 hrnek moučkového cukru
2 celé vejce
1 hrnek mléka
2 hrnky polohrubé mouky
½ hrnku oleje
1 prášek do pečiva
Těsto vylít na plech a celé posypat směsí z 1 hrnku kokosu a ½ hrnku moučkového cukru – dejte upéct. Ještě teplou upečenou buchtu polijte šlehačkou. |
Více ... |
Vložil: Majka, Adam 09/05, Terka 08/09 dne 19.11.2004 | | 1 komentář | Přidej komentář | |
|
|
Ořechové řezy na oplatkách
6 žloutků (utřít)
30 dkg moučkového cukru
20 dkg ořechů
20 dkg polohrubé mouky
Sníh z bílků
½ prášku do pečiva
Do vymazaného a vysypaného plechu dáme na dno dortové oplatky, hmotu vylijeme na oplatky a dáme péct do mírně vyhřáté trouby.
Vychladlý piškot potřeme utřenou hmotou z uvařeného 1 kondenzovaného mléka a 1 másla.
Nakonec posypeme nasekanými ořechy a pocákáme čokoládou. |
Více ... |
Vložil: Majka, Adam 09/05, Terka 08/09 dne 19.11.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Jemné žloutkové řezy | Dobroty |
|
Žloutkové řezy (kremeše)
1 listové těsto
Žloutkový krém: 3 dl mléka, 1 balíček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 1 balíček vanilinového cukru, ¼ l smetany ke šlehání, 1 balíček ztužovače, 1 lžíce moučkového cukru
Ledová poleva: 150 g moučkového cukru, 1 lžíce rumu, 1 lžíce horké vody, 1 lžíce citrónové šťávy, několik kapek oleje.
Postup: Vychlazené listové těsto vyválíme na plát 4 mm silný, který rozdělíme na pruhy široké asi 10 cm. Přeneseme je na plech, na několika místech propíchneme vidličkou a v hodně vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Necháme vychladnout a polovinu pruhů potřeme marmeládou a krémem. Druhou polovinu nakrájíme na dílky, poklademe jimi krém a podle nich po ztuhnutí dokrojíme spodní pruhy těsta. Povrch ozdobně pocákáme ledovou polevou.
Krém: z mléka, pudinkového prášku a vanilinového cukru uvaříme hustý pudink, který necháme za občasného míchání vychladnout. Smetanu ušleháme spolu se ztužovačem a cukrem a lehce vmícháme do pudinku.
Poleva: Cukr zalijeme horkou vodou, přidáme ostatní suroviny a vymícháme do hladka. |
Více ... |
Vložil: Majka, Adam 09/05, Terka 08/09 dne 24.3.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
|
RUMOVÉ ŘEZY
Těsto: 8 vajec, 24 dkg cukru, 24 dkg polohrubé mouky
Ušlehat sníh, přidat cukr a postupně ostatní. Po ušlehání rozdělit na tři díly. Jeden nechat žlutý, druhý – trochu kakaa a třetí obarvit potravinářským barvivem (špetku na špičku nože). Menší pekáč vymazat, vysypat, postupně dávat po lžících všechny tři těsta.
Rumový roztok: 2 dcl vody, 2 dkg polohrubé mouky, 2 žloutky - vše svařit a potom smíchat s ¼ l rumu a menší marmeládou.
Po vychladnutí placku rozkrojíme a spodní polijeme roztokem, přiklopíme druhou a zatížíme do druhého dne v chladnu. Druhý den rozkrájíme na pruhy, strany namažeme čokoládou a vršek citronovou polevou. |
Více ... |
Vložil: Majka, Adam 09/05, Terka 08/09 dne 5.3.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Šátečky z listového těsta
1 listové těsto, 20 dkg sýru niva, 1 malá plechovka sterilované kukuřice, provensálské koření nebo vegeta nebo jiné koření (bylinky)
Těsto rozdělte na 2 půlky. Z jedné půlky uděláte 12 (3x4) nebo 9 (3x3) čtverečků - podle velikosti, do kterých zabalíte směs z nivy, kukuřice a koření. Šátečky zabalíte, potřete rozšlehaným vejcem a posypete kmínem nebo sezamem a upečete.
Varianta: místo kukuřice můžete do směsi nakrájet na kostky šunkový salám. |
Více ... |
Vložil: Majka, Adam 09/05, Terka 08/09 dne 5.3.2004 | | 1 komentář | Přidej komentář | |
|
|
Dobrůtka od Petra Novotného Medovník
4 hrnky hladké mouky 4 vejce 1 hrnek cukru 2 polévkové lžíce oleje 1 lžičku jedlé sody 8 x velké polévkové lžíce medu 1,5 hrnku mletých ořechů
na krém:
4 větší kelímky zakysané smetany 1 hrnek moučkového cukru citrónovou kůru černý uvařený čaj
Mouku nasypte do mísy, dejte do ní ušlehané vejce s cukrem. Med ohřejte v mikrovlnné troubě, přidejte do něho sodu s kapkou octa. Přidejte do mísy. Pak ještě dejte olej, ořechy. Vše smíchejte, vypracujte výborné tuhé těsto, aby bylo jako linecké. Nechte v ledničce vychladnout půl hodiny. Potom pečte na vymazaném plechu korpusy. Podle talíře si udělejte placku. Z těsta jich vyšlo sedm. (Udělala jsem z toho medovníky 2) Potom korpusy natřete černý čajem z obou stran a mezi korpusy vmažte krém a vždy posypte citrónovou kůrou a takto uděláte celý dort. Z malé placky upečené ze zbytku těsta udělejte drobenku a nasypte na dort. Nechte přes noc v ledničce a druhý den můžete podávat.
Dobrou chuť! |
Více ... |
Vložil: Renata a Lucinka dne 24.2.2004 | | 4 komentáře | Přidej komentář | |
|
|
Články 1 až 7 z 7 |
|