|
Deník Recepty Umíte nějakou dobrotu? A je ještě k tomu zdravá? Sem s ní:o)
Články 1 až 10 z 10
|
rajčatový chléb od Jáji | Recepty |
|
280 ml vody, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 1 lžička kmínu, trošku "šplíchnout" octa, lžíce oleje (v tomto případě olivového), 110 g žitné mouky, 390 g pšeničné, 1 lžička suš. droždí. K tomu přidat trochu sušených rajčat, trošku krájených oliv, bazalku, oregano a přisypnu trochu pšeničných klíčků - podle konzistence těsta. Ještě přidám tak lžičku parmezánu nebo nějaké strouhané směsi italských sýrů, aby to správně vonělo. Já mám dvouvanovou pekárnu, tak dělám malý bochník ze 300 g mouky, ale přepočítala jsem to na 500 g, to má asi většina pekařek. |
Více ... |
Vložil: majdaleenka+Adu07 dne 19.6.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Špaldové sušenky-pro starší děti | Recepty |
|
300 g špaldové celozrné mouky 200 g biotuku Provamel ( máslo ) 150 g rýžového sirupu 20 g karobu nebo kakaa 60 g strouhaného kokosu sůlNa vále vypracujeme těsto a necháme ho asi 30 minut přikryté odpočinout. Ve fólii vyválíme těsto a vykrajujeme ozdobné tvary, pokládáme na suchý plech. Pečeme při 160 st do křupava. Můžeme promazat marmeládou nebo Nutelou ............. :-)) |
Více ... |
Vložil: Ilca a kluci 6/06 dne 20.5.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Jogurt (nejlépe Hollandia)
voda
bylinky
Smícháme tak, aby Vám vyhovovala konsistence a nalijeme překvapivě na salát:o) |
Více ... |
Vložil: majdaleenka+Adu07 dne 21.4.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Dělala jsem teď polívku ze samých BIO surovin a protože mi fakt chutnala, tak píšu recept:
Podusit cibulku s řapíkatym celerem, posypat ml. kmínem, přilít zeleninový vývar + plechovku sekaných rajčat + plechovku slité a propláchlé cizrny, osolit, opepřit, přidat nějaké bylinky a 10 min povařit.
Marup. |
Více ... |
Vložil: majdaleenka+Adu07 dne 21.4.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
nevim, zda je to v Cechach levne jidlo, ale rozhodne je jednoduche a u mych deti oblibene 250 g tvarohu 4 lzice hladke mouky 3 vejce 3 lzice rozehrateho masla 1/2 lzicky soli 1 - 2 lzicky cukru smichat tvaroh a mouku a pridat vse ostatni poradne rozmichat a na vymazane panvicce na nizsim stupni smazit placicky/livanecky
Podavat mozne s marmeladou, ale i kaviarem a zakysem |
Více ... |
Vložil: majdaleenka+Adu07 dne 28.3.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Bio Kuskus se zeleninou | Recepty |
|
Bio prý je drahé. Tak pár receptů, jak by tak drahé být nemuselo...většinu ingrediencí používám bio, jsem sama s malou dcerkou a věřte,pokud chcete, jde to finančně zvládnout. Kuskus
Jakákoli bio zelenina,na kterou máte chuť
Olivový olej + cibule
Kurkuma,pepř,sůl
Na olivovém oleji zpěníme cibulku,přidáme nakrájenou zeleninu-(já používám mrkev,celer,rajčata,papriky...),osolíme,opepříme,okurkumujeme...lehce podusíme,přisypeme kuskus a zalijeme vodou v poměru 1 díl kuskusu : 2 díly vody. No a a vaříme než se voda ztratí:).Jídlo je zdravé,rychlé,levné a bio. |
Více ... |
Vložil: madlenka07 dne 28.3.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Bramborové koláčky s tofu | Recepty |
|
( výborný )
2 šálky vařených strouhaných brambor 1 šálek tofu 1 bílek 2 lžíce studené vody 2 lžíce krupičky 1 lžíce pažitky 1 cibule špetka pepře 1 lžička soli olej
Uvařené brambory nastrouháme na vál, přidáme na drobno nakrájené tofu,krupici sůl, pažitku. Vo vodě rozšleháme bílek a vytvoříme tužší těsto.Poté vytvarujeme koláčky asi 5 cm velké a 1cm vysoké.Pečeme v troubě do červena ( cca hodinu ) na vymaštěném plechu. Po upečení zdpbíme cibulkou. Cibulku lze přidat i na drobno nakrájenou do těsta.
Vše jsem dělala dle oka a super !
Ilča.
|
Více ... |
Vložil: majdaleenka+Adu07 dne 27.3.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Bylinková pomazánka | Recepty |
|
velmi dobré, velmi rychlé, ideální pro náhlé návštěvy;-) 1 tvaroh
1 zakysaná smetana
bylinky dle vlastní chuti, klidně i jen pažitka:o) (čerstvé nebo mražené)
Všechno smícháme a mažeme ideálně na tmavé pečivo (nebo kvasový chléb;-)) |
Více ... |
Vložil: majdaleenka+Adu07 dne 27.3.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
nevyzkoušeno, jen staženo z http://www.nasezdravi.ic.cz Pečená dýně Hokaido
Dýni nakrájíme na plátky asi 1 cm silné. Plech lehce potřeme rostlinným olejem, nakládáme dýni a jemně ji posypeme mletým závorem a dle chuti jiným kořením. Pečeme do měkka. Po vyjmutí z trouby ji potřeme sojovou omáčkou.
Špíz z dýně hokaido a sejtanu
Kousky sejtanu namočíme od nálevu ze sojové omáčky, vody, cibule a česneku a necháme uležet nejméně půl hodiny. Na špejli napichujeme střídavě dýni, sejtan, cibuli a mrkev. Takto připravený špíz klademe na vymazaný plech a podlívanou zálivkou ze sejtanu. Pečeme, až je zelenina měkká. Jako obměnu můžeme používat jakoukoliv zeleninu, např. petržel, celer či červenou řepu.
|
Více ... |
Vložil: majdaleenka+Adu07 dne 27.3.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Seitan - rostlinné maso | Recepty |
|
Nezkoušela jsem, vegetarián nejsem, ale dostalo mě to:o) (Nic proti vegetariánům;-)) Na http://www.nasezdravi.ic.cz/hlavni_jidla_seitan.html jsou i fotky.
Rostlinné maso má mnoho názvů: seitan, gluten, klokanní maso a jeho zlepšenou variantou je i známé Robi maso. Příprava se může zdát zprvu trochu náročná, a tak jsem se rozhodla vám recept usnadnit fotografiemi, abyste věděli, jak to má všechno vlastně vypadat.
Takže vyhrňme si rukávy a dejme se do toho.
Vezmeme si hladkou mouku – jakékoliv množství. My dnes použíjeme dvě kila a postupným přidáváním vlažné vody poctivě uhněteme těsto.
Těsto necháme uležet dobrou hodinku, klidně i déle. Potom dáme mísu do umyvadla pod mírně tekoucí teplejší vodu a začneme z těsta vymývat škrob. Rukama přitom dáváme stále těsto dohromady, protože zpočátku má tendenci se oddělovat na menší kousky. Po několikerých pokusech si již určitě vypracujete bezchybnou techniku zpracovávání těsta pod tekoucí vodou, takže vám neuteče ani kousíček. Rozhodně se nelekněte prvního nezdaru.
Bílou škrobovou vodu vyléváme a vymýváme těsto dále.
Vymývání hnětením těsta pod tekoucí vodou trvá asi 15-20 minut. Ke konci to zvládnou i malé děti.
Když již není co vymývat, máme krásně soudržnou elastickou hmotu. Seitan.
Takto připravený seitan dáme na krájecí podložku a začneme ho krájet na řízky.
Ještě předtím si však dáme vařit hrnec s vodou a různým kořením, kterými chceme seitan ochutit. Já většinou do vody dám nakrájené dvě tři cibule, zeleninový sušený bujon wurzl nebo solčanku (vegeta bez glutamanu), sušenou naťovou zeleninu, sušenou cibuli, sojovou omáčku, sůl, červenou papriku, sušený česnek, tebi aj. Často seitan vaříme jen v osolené vodě.
Řízky, pokud chceme, ještě vytvarujeme či vyklepeme do požadovaného tvaru a tloušťky a rozložíme si je na pracovní desku, abychom je mohli najednou dát do vroucího vývaru.
No a potom seitan dáme do vroucí vody a jemně zamícháme vařečkou, aby se nepřilepily ke dnu. Naši dávku ze dvou kil mouky jsme dali do hrnce vařit najednou.. Vaříme za občasného promíchání asi pět minut a i když seitany již plavou napovrchu doporučuji ještě pár minut povařit navíc.
No a potom seitany vytáhneme na nějaký tácek či plech, a pokud je chceme použít jako řízky, tak je ještě za horka znovu vyrovnáme a nedáváme je na sebe.
No a potom je již obalíme nebo nakrájíme na nudličky či kostky. Obalit můžeme třeba jen v hrubé mouce, já obaluji ješté mokré a horké seitany ve směsi bramborového škrobu s tebim, solí a potom v hrubé celozrnné mouce. Někdy přidám do směsi hrašku vegan. Jinak můžeme seitan péct, vařit, dusit, smažit dle libosti. Vývar použíjeme jako základ třeba guláše, polévky nebo omáčky. A to je vše. Tady máme seitan obalený pouze v celozrnné mouce.
V lednici uvařený seitan vydrží i několik dní, ale většinou ho rodina sní hned. Uvařený seitan můžete i zmrazit a tak ho mít vždy po ruce. Ze dvou kilo hladké mouky jsme udělali asi dvacet řízků. No nezdá se vám to i cenově lákavá nabídka? :-) Tak s chutí do toho. Výsledkem budete nadšeni! |
Více ... |
Vložil: majdaleenka+Adu07 dne 27.3.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Články 1 až 10 z 10 |
|